A 3 legnagyobb tévhit a hőszivattyúkkal kapcsolatban

Megosztás

Napjainkban, a rezsiárak emelkedése kapcsán még inkább megnőtt a kereslet a megújuló energiát hasznosító épületgépészeti megoldások iránt. A fosszilis energiahordozókkal üzemelő berendezések felett eljárt az idő, környezetvédelmi szempontból is a zöld energiát hasznosító, leginkább környezetbarát és energiahatékony kombinált rendszerek kerülnek egyre inkább előtérbe. 

Az eddig háttérbe szorult megoldások, így a hőszivattyús technológia is mindinkább fókuszba kerül, ugyanis az energiaárak drasztikus emelkedése miatt a megtérülése egyre kedvezőbb, tervezhetőbb. Ráadásul az új építésekre vonatkozó legújabb energetikai előírásokat is teljesíteni tudja. Azonban még mindig sok tévhit kering a hőszivattyúkkal kapcsolatban, ezt szeretnénk cikkünkkel eloszlatni. 

Mit tud a hőszivattyú?

A levegő, víz vagy talaj hőjét hasznosító, energiatakarékos hőszivattyúk többféle funkciót is képesek ellátni, nemcsak fűtésre, de a nagy melegben klíma helyett hűtésre, sőt használati meleg víz előállítására is alkalmasak, valamint egyes modellek szellőztető berendezésként is funkcionálnak. A STIEBEL ELTRON korszerű hőszivattyúi környezetbarát megoldást biztosítanak otthona kényelméért, hiszen a környezet hőjét használják, amely ingyenesen áll rendelkezésre.

A megújuló energiákkal kombinált épületgépészeti berendezések pedig időtálló, környezetkímélő, klímasemleges megoldást jelentenek.

Hogyan működik a hőszivattyú?

A környezetéből elvont hőt kevés elektromos áram felhasználásával hasznosítja károsanyag-kibocsátás nélkül. A szükségesnél több hőt ad át, ezzel javítja az energiahatékonyságot. Napelemmel működtetve tovább csökkenti az energiaköltségeket. 

A hőszivattyúk az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből hőt vonnak el és azt a magasabb hőmérsékletű helyre szállítják, az ott leadott hőt hasznosítják. Fordított üzemmódban is képesek üzemelni, ekkor a melegebb helyiség hűtését szolgálják. A levegő mozgatásáról, illetve a hűtőközeg felmelegítéséről a hőszivattyúba épített kompresszor gondoskodik.

Tévhitek a hőszivattyúval kapcsolatban

  • Sok áramot fogyaszt: Üzemeltetési költsége alacsony, kb. 75% környezeti és 25% elektromos energiát használ, amely napelemmel kombinálva 0%-ra csökkenthető.
  • Csak fűtésre használható: A hőszivattyúk hűtésre, használati meleg víz előállítására és szellőztető berendezésként is használhatók.
  • Hidegben nem működik: Bár a környezeti hőmérséklet csökkenése a hőszivattyú hatásfokának csökkenését vonja maga után, -20°C-ig probléma nélkül alkalmas fűtésre, melegvíz-előállításra. 
  • Zajos: Üzemi zajszintje nem zavaró.
  • Csak új építések esetén alkalmazható: Meglévő fűtési rendszerekhez is csatlakoztatható, így a fűtéskorszerűsítésre is megoldást nyújt.

Az energiahatékonyság kulcs a jövőbe, hiszen a növekvő energiaigények és a dráguló energiaárak új kihívások elé állítják az emberiséget, így az akár megújuló energiával is kombinálható hőszivattyús rendszerek jelenthetik az egyik megoldást.

Kapcsolódó cikkek