Hogyan válasszuk ki az ideális kerítést? 3 egyszerű, gyakorlatias tipp

Megosztás

Egyetlen családi ház sem lehet teljes egy hozzáillő kerítés nélkül, hiszen ez az az építmény, ami jól látható módon elhatárolja a kertet az utcától, emellett véd a kíváncsi tekintetektől és a kéretlen látogatóktól.

A megfelelő kerítést megtalálni azonban kicsit sem egyszerű, de az alábbi jótanácsok sokat segíthetnek. 

Olyan alapanyagot válasszunk, amivel nem lesz sok gond!

Egy kerítést nemcsak felépíteni kell, hanem időnként karbantartani is. Ez hatványozottan igaz a fából készült változatok esetén, hiszen a fa igen kényes anyag, ami igényli a 2-3 évente történő felújítást. Hogyha nem szeretnénk ilyesmivel vesződni, akkor keresgéljünk inkább a gondozásmentes megoldások között.

Ilyen a Nívó kerítés is, ami alumínium és acél lécekből áll. Az elemek a fahatású festésnek köszönhetően nagyon hasonlítanak a fára, viszont sokkal ellenállóbbak annál. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy nem tesz kárt bennük a csapadék, a hőség, a fagy vagy az UV-sugárzás. Emiatt nem kell őket utólag festeni, csiszolni vagy a felületüket kezelni. 

Vegyük figyelembe, hogy milyen a lakókörnyezetünk!

Nincs abban semmi meglepő, hogy teljesen más típusú kerítés lesz az ideális egy olyan ház esetében, amely egy forgalmas főút mellett áll, mint egy olyannál, ami egy csendes falu nyugodt zsákutcájában helyezkedik el.

Az első esetben ugyanis a kerítésnek azt a feladatot is el kell látnia, hogy felfogja az utca felől érkező port és zajt. Erre egy kovácsoltvas vagy 3D táblás szerkezet aligha alkalmas, ellenben egy tömör betonfal vagy egy lemezkerítés annál inkább. 

A második esetben viszont majdnemhogy felesleges ennyire zárt kialakítást választani, sőt, akár hátrányos is lehet, hiszen a szomszédok nem fogják észrevenni, ha a távollétünkben egy betörő ólálkodik a portánkon. 

Ilyen környezetbe tehát sokkal célszerűbb valamilyen nyitottabb szerkezetű kerítést választani. Ha a teljes belátást viszont el akarjuk kerülni, akkor építsünk léckerítést kisebb hézagokkal, amely kiváló köztes megoldás a nyitott és a teljesen zárt kialakítás közt.

Törekedjünk az esztétikus kinézetre!

Ezt nem azt jelenti, hogy másoljuk le egy az egyben a szomszéd kerítését, de azért érdemes olyan stílust választani, amely beleillik az utcaképbe, és nem hat tájidegennek. Szerencsére még így is rengeteg lehetőség közül tudunk válogatni, így természetesen az egyéni igényeinket sem kell a háttérbe szorítani.

A tökéletes kerítés ugyanis egyaránt passzol a környék megjelenéséhez, a házunk stílusához és színeihez, nem túl hivalkodó, de azért mégis jól látható és hozzájárul otthonunk összképéhez. 

Ha elsőre nem találunk ilyet, akkor érdemes inspirálódni a lakberendezési magazinokból és weboldalakról, kipróbálni néhány látványtervező programot, és ellátogatni egy-egy kerítéseket gyártó cég bemutatótermébe, hogy fizikai valójában is megtekinthessük a termékeiket. Mindezek után már sokkal egyszerűbb lesz a döntés.

Kapcsolódó cikkek