A 2018-as választások utáni EBESZ-ajánlásokból a kormány gyakorlatilag semmit nem valósított meg

Megosztás

Ezek az ajánlások a szabad és átlátható választások biztosításáért születtek meg, de a jelek szerint a Fidesz-kormány ilyen apró-cseprő ügyekkel nem törődik, sőt, többségében inkább visszalépés történt.

Négy éve, a 2018-as választások kapcsán az EBESZ delegációvezetője, Douglas Wake súlyos egyenlőtlenségekre hívta fel a figyelmet sajtótájékoztatóján a kormányoldal és az ellenzék lehetőségeivel kapcsolatban – mire Gulyás Gergely úgy reagált, hogy a delegációvezető „túlterjeszkedett a hatáskörén”.

Akkor többek között azt állapították meg, hogy a kormány és az ellenzék nem egyenlő feltételek mellett kampányolhatott, továbbnőtt a médiatúlsúly a kormányoldal számára, a közmédia nem volt pártatlan, a kampányfinanszírozás pedig nem volt átlátható. (és láthatóan azóta még annyira sem)

Történt-e előrelépés 2018 óta?

A 2018-as választásról az EBESZ összegző jelentése 8 kiemelt és 18 egyéb ajánlást fogalmazott meg (a teljes jelentés itt érhető el), például olyanokat, hogy

  • az Állami Számvevőszék előzetesen is vizsgálja a kampányfinanszírozást az egyes jelölteknél és a vizsgálatait könnyen kereshető online formában tegye közzé;
  • a kormány biztosítsa a közmédia pártatlanságát;
  • vessen véget a kormányzati kampánynak a kormánypártok mellett;
  • vessen véget annak a gyakorlatnak, hogy a választás törvényi szabályait előzetes egyeztetések nélkül, egyéni képviselői indítványokkal módosítják;
  • illetve javasolták az egyéni választókerületek felülvizsgálatát, mivel a 2018-as választáson összesen öt választókerület lépte túl a törvény által megengedett országos átlagtól való 15 százalékos eltérést, további 17 körzet pedig több mint 10 százalékkal tért el ugyanattól, ami ellentmond a szavazatok egyenlőségének elvével.

Ezekből most sem valósult meg szinte semmi. Litresits András ügyvéd, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) MSZP által (a keddi köztársasági elnöki kitűzés miatt egyelőre volt) delegált tagja azt mondta lapunknak:

2018-as ajánlásokból csak egyetlen egy valósult meg, melyben az EBESZ azt kérte, a választások előtt kellő időben fogadja el az NVB az iránymutatásokat a 2022-es választásokra.

Ez most tavaly decemberben megtörtént.

„Már ez is előrelépés volt Patyi András NVB-elnökségéhez képest, amikor olyan időszakban is fogadtak el iránymutatásokat, amikor a törvényi határidők miatt éppen nem is voltak az ellenzéki pártok által delegált tagjai a bizottságnak” – mondta az Azonnali megkeresésére Litresits. Az ügyvéd szerint azonban „ezen kívül sajnos semmi más ajánlás nem teljesült”.

Így továbbra sincs az Állami Számvevőszéknek nyilvános ellenőrzési és jelentési kötelezettsége a kampánypénzekkel kapcsolatban, ahogy a közmédia független működése sem biztosított.

„Nagyon fontos ajánlás volt, hogy a választási folyamat minden szakaszában pártoktól független állampolgári megfigyelés valósulhasson meg. Ez sem teljesült, csak pártdelegált vagy független jelölt delegáltja lehet szavazatszámláló bizottsági (SZSZB) tag. Csak úgy, állampolgári jogon nem lehet szavazatszámláló bizottsági tag valaki”

– mondta Litresits András.

Ugyanakkor Litresists szerint az is hatalmas probléma, hogy semmilyen előrelépés nem történt abban, hogy a kormány ne folytasson nyílt kampányt a kormánypártok mellett. Erre egy példa, hogy a 2019-es önkormányzati választási kampányban Gulyás Gergely miniszterként alkalmatlannak nevezte Karácsony Gergelyt egy kormányinfón, de Kúria ezt jogszerűnek minősítette.

De ennél súlyosabb eset, amikor a 2018-as választások kampányhajrájában a Fidesz-KDNP plakátjai mellett megjelentek a kormány plakátjai is, amik vizuálisan nagyon hasonló stílusúak voltak, ám míg egyik a Fidesz-KDNP-re való szavazásra buzdított, addig a másik a hivatalosan a kormányzati tájékoztatás része volt. További részletek az Azonnali.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek