Karácsonyfa, égősor, girland — Mihez kezdj a karácsony „maradékaival”?

Megosztás


Talán kissé durva a kérdés, de hisszük, hogy helytálló. Nagyon sok háztartásban ugyanis az ünnepek végeztével egyszerűen minden a kukában végzi. Kidobjuk a díszeket, a megmaradt szaloncukrokat, a szétszakadt girlandokat, a megunt égősort, nem beszélve a karácsonyfáról, amellyel nem akarjuk megvárni a begyűjtést. Pedig egy kis odafigyeléssel nemcsak a környezetnek, magunknak is segíthetünk.

Magyarországon hagyományosan vízkeresztig állnak a karácsonyfák, utána pedig elkezdődik a begyűjtésük. A karácsonyfákat ugyanis feldolgozzák és több cél érdekében újrahasznosítják:

  • Komposztáláshoz, amikor a kidobott karácsonyfákat a zöldhulladék-telepeken felaprítják, és — többek között — mulcsot vagy komposztot készítenek belőlük. Ehhez a fa maradványainak egy ideig rohadniuk kell. Ezt követően a komposztot a zöldségágyásokban vagy a városi zöldterületeken lehet felhasználni a tápanyagellátás érdekében.
  • Fűtéshez, hiszen a fenyő tűzifaként is felhasználható. A megfelelő darabokra vágott fát először alaposan ki kell szárítani (több hétig száraz helyen kell tárolni), azért, hogy a maradék nedvességtartalmának aránya 20 százaléknál kevesebb legyen. Ügyeljünk erre, mert a nedves fa nagyon erősen füstöl, és elkormosíthatja a kályhát.
  • Energiatermeléshez, hiszen Európa számos településén a kapcsolt hő- és villamosenergia-erőművekben ezzel a zöldhulladékkal állítanak elő energiát.
  • Állatok etetéséhez — Egyes állatkertek is szívesen veszik át a fenyőfákat. Ott az állatoknak kínálják őket élelemként vagy játékra. A karácsonyfák különösen az elefántok számára jelentenek élvezetet, mivel tele vannak ízletes gyantával és illóolajokkal. A majmok és a papagájok pedig szeretnek felmászni a fákra, vagy játszani az ágakkal. Az el nem távolított apróbb díszek azonban veszélyt jelentenek az állatokra, ezért az állatkertekbe csak a kereskedőktől megmaradt fák kerülnek.

Mi mégis azt szeretjük a legjobban, ha a karácsonyfa a helyén marad, azaz a dézsában, ahonnan aztán kiültethetjük a kertbe. Figyeljünk arra, hogy a lakásban töltött idő alatt a fa kellően meggyökeresedjen, elég nagy legyen és ne száradjon ki. A fát ideális esetben áprilisban lehet elültetni, feltéve, hogy a hideg évszakban megfelelően védve volt a fagy ellen.

De mi legyen a többi maradékkal? A további tippekhez látogasson el az Ökopolisz oldalára!

Kapcsolódó cikkek