Immáron harminc éves a “Reszkessetek, betörők!”

Megosztás

Bár az Egyesült Államokban már 1990-ben bemutatták, hozzánk csak a következő évben érkezett meg. Igazi örökzöld lett, amit rendre karácsony környékén vetít le valamelyik televízió (néha nem is egy) Magyarországon. Mitől lett ennyire kultikus, hogy harminc év után sem unjuk. Nem unjuk?

A karácsonyi bejglikóma ma már hagyományosnak mondható kiegészítője a Reszkessetek, betörők!, amit a világ angolul beszélő része Home Alone-ként emleget. Chris Columbus filmje az elmúlt harminc év alatt igazi klasszikussá nőtte ki magát, részben azért is, mert mindenki megtalálhatja benne a karácsony igazi értelmét. 

A film a magyar mozikba 1991 márciusában érkezett meg, de az Egyesült Államokban 1990 novemberében mutatták be, mégpedig hálaadás napján. A mindössze 15 millió dollárból készült produkció elképesztő bevételeket hozott – világszerte több mint 470 millió dollárt –, és 12 hétig vezette a nézettségi listát. Annak ellenére, hogy novemberben mutatták be, abban az évben ez volt a legtöbb bevételt hozó mozifilm, noha olyan produkciókkal kellett versenyeznie a nézőkért, mint a Ghost, a Farkasokkal táncoló vagy épp a Pretty Woman – írja a Hvg.hu.

Ti tudtátok, hogy a Reszkessetek Betörők gengszterfilmje nem is igazi?
Szállóige lett a magyar szinkronból

Reszkessetek, betörők! egyik vonzereje harminc év távlatából kétségtelenül a mobiltelefonok hiánya. Egy olyan idilli világ emlékét hozza vissza, amikor nem hogy a folyamatos görgetés nem volt a mindennapok része, de még a telefonálás is röghöz kötött tevékenység volt. Persze, ha lett volna mobiltelefon, nem lett volna forgatókönyv, ennek a kütyünek a létezése alapjaiban rúgta volna lábon a történetet, hiszen a McCallister szülők épp azért kérdőjelezik meg a szülői képességeiket, mert nem volt egy mobiljuk, amelyen bárhol és bármikor elérték volna az idegesítően önfejű Kevinjüket. És ha Kevin nem marad otthon, az egészből nem lett volna más, mint egy családi feszültséggel teli párizsi vakáció.

A filmből vett idézetek a mindennapjaink részévé váltak, emlékezzünk például a “tartsd meg az aprót, te mocskos állat” kifejezésre, ami gyakorlatilag szállóigévé vált Magyarországon. De fontos tanulság, hogy nem mindenki az, akinek elsőre látszik, a rettegett “hólapátos emberrel” kötött barátsága is ezt tükrözi. További részletek a Hvg cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek