Franciaországban és Németországban már kezdik beadni a harmadik oltásokat

Megosztás

Az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) vezető Tedrosz Gebrejeszusz éppen csütörtökön beszélt arról, hogy harmadik oltás helyett egyenlőre arra kéne koncentrálni, hogy legalább az első oltást minél többen megkapják, a jelek szerint azonban a fejlett országok közül többen nem értenek egyet ezzel. Németország és Izrael is ragaszkodik a korábbi terveihez, Emmanuel Macron pedig csütörtökön jelentette be, hogy szeptembertől a franciáknál is elkezdik beadni a harmadik oltást – írja a Telex.

A WHO korábban is felhívta a figyelmet az oltások elosztásának aggasztó egyenetlenségére, Gebrejeszusz pedig csütörtökön is hangsúlyozta, hogy a legszegényebb országokban ezer emberre tizenöt vakcina jut, így pedig még a tíz százalékos átoltottságot is nehezen fogják elérni. Emmanuel Macron Instagramon jelentette be csütörtökön, hogy szeptembertől elkezdik beadni a harmadik oltásokat, Franciaországban az idősek és a fokozottan veszélyeztetettek fogják először megkapni az emlékeztető oltást.

Németországban ugyancsak szeptembertől kezdik el beadni ezeket, ott az immunhiányosok, a nagyon idősek és az idősotthonban élők kapják majd meg először. Izraelben már júliusban elkezdődött a harmadik oltások beadása, Naftali Bennett miniszterelnök pedig minden idős embert arra buzdít, hogy kérje a vakcinát, 60 év fölött ugyanis hatszor nagyobb az esélye a súlyos megbetegedésnek, ha valaki nem kapta meg a harmadik oltást is. Az ottani oltási program Bennett szerint a delta variáns elleni harcban is fontos szerepet tölthet majd be.

A WHO aggályaira egyébként Németország és Izrael is reagált már, természetesen mindkét ország megis magyarázta, hogy miért nem probléma az, hogy további forrásokat használnak fel a vakcinakészletből, mikor már egyébként is rengeteg oltást adtak be. Németország azzal védekezett, hogy több mint 30 millió vakcinát fognak eladományozni szegényebb országoknak, az egészségügyi minisztérium szerint ez a két dolog meg is fér egymás mellett. Bennett az izraeli programmal kapcsolatban azt emelte ki, hogy Izrael mindössze 9,3 milliós ország, így az ottani oltások nem befolyásolják szignifikánsan a globális vakcinaellátást.

Kapcsolódó cikkek