Új high-tech fejlesztési központ alapjait teremti meg a Miskolci Egyetem

Megosztás

Stratégiai együttműködési megállapodás jött létre a Miskolci Egyetem és a Femtonics Kft. között, annak érdekében, hogy az egyetem interdiszciplináris képzési körének szélesítésén túl, nemzetközi szinten is kimagasló eredményeket érjen el új tudományos területeken – olvasható az egyetem honlapján közzétett közleményben. Az együttműködést egy szerződéssel pecsételték meg, amelyet Prof. Dr. Horváth Zita rektor, a Femtonics Kft. részéről Dr. Rózsa Balázs, alapító tulajdonos írt alá.

Az együttműködő partnerek között a két irányú technológiai transzferben a híd szerepét a Miskolci Egyetem Kémiai Intézetén belül újonnan létrejövő Femtokémiai Intézet Tanszék fogja betölteni. A közös ipari tanszék egy új „high-tech” fejlesztési központ alapjait teremti meg, elősegítve a magasszínvonalú egyetemi kutatóbázis ötvözését a Femtonics Kft-nél rendelkezésre álló, nemzetközileg is elismert optikai, lézerfizikai, az orvostudományi, anyagtudományi, kémiai, bionikai és kvantummechanikai tudástőkével és fejlesztési kapacitásokkal.

A korszerű és versenyképes képzés és kutatás feltételeinek megteremtése érdekében a vegyész-, anyag-, és bionika mérnöki képzésekhez olyan kutatás-fejlesztési programok kerültek kidolgozásra, melyek meghatározó tudományos közleményeken túlmenően, akár az exportképes termékekig ívelhetnek. A legújabb kutatási eredmények egyúttal azonnal átültetésre kerülnek a mindennapok mérnökképzési gyakorlatába, ezáltal támogatva a leendő
mérnökök kreativitási képességének fejlesztését.

Az aláíráson Horváth Zita rektor hangsúlyozta, hogy az újonnan indított vegyészmérnök alapés mesterképzés megkezdése után, a bionikai mérnök szak indítását megelőzően kulcsfontosságúnak tartja az új tudományterületek és az ipari együttműködések integrációját. Az új tudományterületek felé való nyitással és az ipari szereplők bevonásával az egyetemen kiemelt cél, a lehető legmagasabb szintű innovatív kutató-fejlesztő tevékenység végzése az
alapkutatásoktól az alkalmazott kutatásokig, elősegítve egyúttal a hazai ipar versenyképességének növelését – tette hozzá a rektor asszony.

Rózsa Balázs kiemelte, hogy az együttműködés fókuszát adó – rendkívül gyorsan fejlődő – szakterületeken, a XXI. század legmodernebb technológiáinak felhasználásával kívánják támogatni a tudományos forradalmat, valamint gyakorlati képzőhelyek biztosításával tervezik elősegíteni az egyetemi évek alatt a jövő szakemberei számára a versenyképes tudás megszerzését. A munkafolyamatok összekapcsolása során a közös bázist a szisztematikus molekulatervezés és a speciális szerves szintetikus kutatás fogja jelenteni. Olyan biológiai problémák megoldásához terveznek úttörő kísérleti módszereket, amelyek segítségével új anyagtudományi területek válhatnak vizsgálhatóvá a jövőben, illetve az összetett biológiai rendszerek képalkotó és diagnosztikai lehetőségeinek javítása is lehetségessé válik – hívta fel a figyelmet a cégvezető.

A Miskolci Egyetem kiemelten támogat minden tudományos kutatást elősegítő és a képzések során kiemelkedő teljesítményre ösztönző elképzelést. A stratégiai partnerség az egyetem interdiszciplináris képzési körének szélesítésén túl számos előnnyel jár a felek számára. A kutatás-fejlesztési és innovációs ökoszisztéma tagjai közötti együttműködés hosszútávú katalizátorát jelentheti az egyetemen a tehetségek kibontakozásának, innovatív projektek eredményes megvalósításának és a kutatás-fejlesztési ötletek piacértett termékbe való konvertálásának.

Kapcsolódó cikkek