Az Európai Bíróság ítélete szerint Magyarország uniós jogot sértett a tranzitzónákkal és visszatoloncolásokkal

Megosztás


Helybenhagyta a luxembourgi testület csütörtök reggel kihirdetett ítéletében a korábban közzétett főtanácsnoki véleményét.

Az Európai Bíróság döntése szerint jogellenesen tartották őrizet alatt a tranzitzónákban a Magyarországon keresztül az EU-ba érkezett menekülteket a magyar hatóságok, megsértve a nemzetközi védelem iránti kérelmüket és kiutasításához kapcsolódó uniós jogszabályokat 


Minderre azután került sor, hogy Magyarország a migrációs válságra válaszul 2015-ben módosította a menedékjogra és a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok kiutasítására vonatkozó szabályozását.

A bíróság megállapításai pontokba szedve:
  • Magyarország nem teljesítette a nemzetközi védelem megadására irányuló eljáráshoz való tényleges hozzáférés biztosítására irányuló kötelezettségét, mivel azon harmadik országbeli állampolgároknak, akik a szerb–magyar határon igénybe kívánták venni ezen eljárást, azzal kellett szembesülniük, hogy a gyakorlatban szinte lehetetlen a kérelmük előterjesztése.
  • A bíróság több nemzetközi jelentésre hivatkozva is bizonyította: a nemzetközi védelem iránti kérelemnek a nyilvántartásba vételét, a benyújtását és a vizsgálatát megelőző előterjesztése az e védelem megadására irányuló eljárás lényeges szakasza, és a tagállamok azt indokolatlanul nem késleltethetik.
  • A Bíróság megerősítette májusi ítéletét, mely szerint amennyiben a menedékkérőknek a kérelmük vizsgálatának teljes ideje alatt tranzitzónában kötelesek maradni, akkor az az uniós „befogadási irányelv” értelmében „őrizetnek” minősül és a biztosítandó garanciák tiszteletben tartása nélkül íródott ez a törvényi passzus.
  • A bírák emlékeztetnek rá, hogy a „befogadási” irányelv kimerítően felsorolja azokat az eseteket, amelyekben a nemzetközi védelmet kérelmező őrizetbe vétele megengedett. Eközben a bírósági döntésben megállapítják, hogy a jelen ügyben nem teljesülnek azok a feltételek, amelyek mellett az őrizetbe vételt az említett, határon lefolytatott eljárások keretében engedélyezik az uniós szabályok.
  • Különösen aggályos a luxembourgi testület szerint, hogy miközben az őrizetbe vétel kapcsán szigorú írásos indoklási kötelezettség és garanciák vonatkoznak a tagállamokra, addig azt a magyar hatóságok automatikusan alkalmazták szinte mindenkire, kivéve a 14 év alatti kísérő nélkül érkezett kiskorúakra. A magyar szabályok általános és automatikus jellege miatt nem teszik lehetővé, hogy a kérelmezők e garanciákban részesüljenek a bírák szerint.
  • Elutasították a bírák Magyarország azon jogi érvelését is, mely szerint a migrációs válság igazolta az „eljárási” és a „befogadási” irányelv bizonyos szabályaitól való eltérést a közrend fenntartása és a belső biztonság megőrzése céljából.
  • Végül a határozat kimondta, hogy azzal, hogy a magyar rendőri hatóságok kényszerrel a magyar–szerb határtól pár méterre található kerítés túloldalára kísérik a kérelmezőket, egy olyan földsávra, amelyen nem áll rendelkezésre semmilyen infrastruktúra – az uniós „kiutasítási” irányelv értelmében vett kitoloncolást hajtanak végre. Ezzel pedig uniós és nemzetközi jogot sért Magyarország, mivel az érdekelteknek a gyakorlatban nincs más választásuk, mint hogy ezt követően elhagyják Magyarország területét, és Szerbiába távozzanak jogorvoslati lehetőség nélkül.

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek