Megállapodtak az uniós költségvetésről, de megoszlanak a vélemények hogy nyert vagy vesztett-e rajta a magyar kormány

Megosztás


Röviddel az erről szóló tárgyalások kezdete után az Európai Tanács elnöke, Charles Michel a Twitteren közölte: sikerült megegyezniük a tagországok állam- és kormányfőinek az új hétéves költségvetés és a koronavírus gazdasági következményeinek enyhítését segítő helyreállítási alap feltételeiről.

A megállapodás fő akadályát az elmúlt egy hónapban a magyar és a lengyel kormány vétófenyegetése jelentette: a két ország nem volt hajlandó elfogadni az összesen 1800 milliárd eurós keretet, mivel a többi tagország jóváhagyását adta egy olyan feltételrendszernek, amely alapján a tagállamokban tapasztalt jogállamisági visszaélések esetén az odaítélt támogatásokat vissza lehetett volna venni.

A kompromisszumos megoldás, amely alapján megszülethetett a végső megállapodás garantálja, hogy a feltételrendszert csak a támogatásokhoz közvetlenül kapcsolható ügyekben alkalmazzák, illetve hogy mielőtt hatályba lépne, a tagországok egyfajta “előzetes normakontrollt” kérhetnek arról az Európai Bíróságon. A mostani számítások szerint ez nagyjából két évvel tolhatja el a rendszer hatályba lépését.

Az eljárásokat csakis a 2021-től odaítélt pénztek esetében indíthatják el, vagyis hiába történik még a következő években kifizetés az előző, 2014-2020-as keretből, azokkal kapcsolatban a feltételrendszert nem lehet alkalmazni.


Orbán Viktor a kompromisszumot győzelemként értékelte, így a brüsszeli találkozóra érkezve már arról beszélt, fontos, hogy minél előbb egyezzenek meg a felek. 

Az ellenzéki politikusok ezzel szemben Orbán meghátrálásáról, kudarcáról írnak a döntés kapcsán. Jakab Péter Jobbik-elnök szerint Szájer József botránya miatt “lágyult meg” a korábban harcias miniszterelnök szíve.

“Orbán élet-halál harcot hirdetett Brüsszel ellen, amiért egyáltalán felvetették a jogállamiságot, mint feltételt. Jött a vétó, az EU megbénítására tett kísérlet, jött a több hónapos küzdelem ígérete, ahol nem lehet kompromisszumot kötni, mert nem vagyunk hülyék – mondta a miniszterelnök, sőt már azt is belengette nagy mellénnyel, hogy jobb az unión kívül, mint belül. Aztán jött a Szájer-botrány, és a Kedves Vezető szíve hirtelen meglágyult.”

Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő szerint pedig “zátonynak ütközött” a miniszterelnök, akinek kormánya Ujhelyi szerint

“kapitulált az észérvek és az Európai Unió előtt, a mai tanácskozáson elfogadták az európai közösség kompromisszumos javaslatát”.

források: 444, hvg.

Kapcsolódó cikkek