Engedélyezik a Pfizer-BioNTech vakcinát három országban, Oroszország már beoltott a Szputnyik V-tel 150 ezer embert

Megosztás

Felpörögtek az események a vakcinák körül szerte a világban.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) szakértői bizottsága a Pfizer és a BioNTech vállalatok koronavírus elleni oltóanyagának vészhelyzeti engedélyeztetését javasolta az Egyesült Államokban csütörtökön.

Az FDA kedden már biztonságosnak és hatékonynak minősítette az oltóanyagot. Szerdán az amerikai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a Pfizer/BioNTech-vakcinát már a jövő hét elejétől alkalmaznák a kórházakban és az idősotthonokban. A Pfizer/BioNTech-vakcinát az Egyesült Királyságban és Kanadában is engedélyeztették, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a tervek szerint december 29-ig le akarja zárni az oltóanyag kiértékelését, bár közölték, hogy ez az időpont még nem végleges.

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt bejelentette, hogy elnöksége első száz napjában százmillió amerikai állampolgárt kíván beoltatni a koronavírus ellen.

Oroszországban már több mint 150 ezer embert oltottak be Szputnyik V vakcinával –  idézi Alekszandr Gincburg szavait az MTI. Azelső orosz oltóanyagot kifejlesztő Gamaleja Intézet igazgatója szerint ez a szám nagyobb, mint bármelyik másik országé. Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter kedden elmondta: az ország régióinak felébe már eljutott a Szputnyik V, és csütörtöktől a másik fele is megkapja az oltóanyagot a kiterjedt oltókampány elkezdéséhez. Tatyjana Golikova miniszerelnök-helyettes hivatala csütörtökön közölte: az oltási kampánynak a hétvégéig az ország összes régiójában meg kell kezdődnie.

Gincburg a csütörtöki interjúban azt is elmondta, hogy Moszkva kész konzultálni Ankarával, valamint kész leszállítani a szükséges mennyiségű oltóanyagot Törökországnak, hogy a török szakemberek toxikológiai vizsgálatokat és harmadik fázisú tesztelést végezzenek vele. A Habertürk török hírportál Fahrettin Koca egészségügyi miniszterre hivatkozva szerdán azt írta, hogy az orosz védőoltás nem felelt meg a helyes laboratóriumi gyakorlat feltételeinek, ezért a törökországi engedélyeztetés nem lehetséges. Koca ezt cáfolva hangsúlyozta, hogy nem lesz gond a Szputnyik V beszerzésével, ha annak törökországi tesztjei sikeresek.

Kapcsolódó cikkek