A direkt és az indirekt grillezés

Megosztás

A grillezés amellett, hogy összehozza a családot és a barátokat egy jó hangulatú beszélgetős étkezésre, igényel némi konyhai ismeretet. Bár kezdőként is viszonylag egyszerűen el lehet boldogulni a grillen sütéssel, érdemes néhány dolognak utána járni, mielőtt megkezdjük a tűzön sütést, hogy biztosan ehető legyen a végeredmény.

A minőségi alapanyagok és a jó recept már fél siker, azonban az elkészítési leírások jellemzően nem kezdőknek készülnek, így nem térnek ki olyan alapvető információkra, minthogy az adott ételt direkt vagy indirekt sütési módszerrel ajánlott-e elkészíteni.

A direkt grillezés

A direkt grillezést más néven közvetlen grillezésnek is nevezik, ebben az esetben a sütés közvetlenül a hőforrás felett, magas hőmérsékleten, nyitott tetővel történik.

Ezzel a technikával olyan ételeket készíthetünk, melyek nem igényelnek hosszas sütögetést, vagyis maximum 20 perc alatt elkészülnek. Ebbe a kategóriába tartozik minden olyan étel, ami viszonylag kicsi és puha, mint például a tengeri herkentyűk, a virslik, a kolbászok, a húspogácsák, a steakek és a különféle zöldségek is.

Azokat az ételeket, amelyeket 20 percnél tovább kell sütni, nem érdemes direkt grillezéssel elkészíteni, mert így a külsejük megég, belül viszont biztosan nyersen maradnak.

Az indirekt grillezés

Az indirekt, vagyis közvetett grillezés az, amikor az ételt nem közvetlenül a hőforrás felett, hanem attól távolabb sütjük. Ebben az esetben a grillsütő teteje csukott, így a hőelosztás egyenletesen éri a készülő ételt. Emellett ez egy idő- és energiatakarékos sütési mód, ahhoz lehet hasonlítani, mint amikor a konyhai légkeveréses sütőben sütünk, hiszen az étel itt is a forró keringő levegőben készül el.

Ezt a sütési módszert használjuk minden olyan ételnél, amelyeknek az elkészítési ideje több mint 20 perc, tehát a vastagabb, keményebb, nagyobb húsok esetén ideális.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy pont mint a konyhai sütés esetén, itt sem érdemes nyitogatni a grillsütő fedelét, lehetőleg a sütés ideje alatt végig tartsuk zárva. Ez azért fontos, mert így a hús a lehető legrövidebb idő alatt, alaposan, minden oldalról át tud sülni. Ha mégis szeretnénk néha rápillantani a készülő ételre, a sütő fedelét óvatosan nyissuk fel, nehogy égési sérüléseket okozzon a kiáramló forró levegő: először csak kicsit, majd utána nyithatjuk fel teljesen.

Vannak olyan esetek is, jellemzően a csontos húsok elkészítésénél, ahol kombinálhatjuk a kétféle sütési módot: ekkor először tető alatt alaposan átsütjük a húst, majd tető nélkül további 5-10 percig nagy lángon sütjük, hogy kérget kapjon. Így egy belül omlós és szaftos, kívül ropogós húst kaphatunk.

Amennyiben kedvet kaptál te is a grillezéshez, javasoljuk, hogy keresd fel a Grillplaza.hu faszenes grill kínálatát, ahol számos prémium minőségű grillsütő közül választhatod ki a számodra megfelelőt.

Kapcsolódó cikkek