Mi a teendő ételintolerancia esetén?

Megosztás


Napjainkban az ételintolerancia sajnos szinte már népbetegségnek számít, a lakosság közel 30%-át érinti ugyanis ez a krónikus betegség. Bár a tünetei megtévesztően hasonlítanak az ételallergiára, mégsem ugyanarról a betegségről van szó. A legalapvetőbb különbség ugyanis a kettő között, hogy az intolerancia krónikus tüneteket okozó, elhúzódó betegség, míg az ételallergia az immunrendszer gyors reakciója egy adott élelmiszerre.

Mitől alakulhat ki ételintolerancia?

A betegség kialakulásáért jellemzően a bélfal károsodása felelős, amely emiatt bizonyos ételeket nem képes teljes mértékben lebontani, így azok bekerülnek a keringési rendszerbe. Erre reagálva pedig az immunrendszer ellenanyagot termel, védekezésképpen az idegen anyagokkal és fehérjékkel szemben. Az így kialakuló immunkomplexek pedig előidézik az ételintoleranciát.

Tünetei

A legtöbbször előforduló intolerancia a tejcukor (laktóz)-intolerancia. A leggyakoribb tünetek, amelyekről felismerhető a betegség a váratlanul vissza-visszatérő, különféle gyomor- és bélrendszeri panaszok. Úgy mint hasmenés, hányinger, székrekedés, puffadás, valamint hasi és gyomorgörcsök. Mindezekhez gyakran társulhat még fejfájás, fáradékonyság és rossz közérzet. Az adott élelmiszer bevitele után jelentkezhet bőrkiütés és bőrpirosodás is.

Ételintolerancia szakorvosi vizsgálat

A CMC Déli Klinika szakorvosai nagy tapasztalattal rendelkeznek az ételallergia és -intolerancia kivizsgálása terén is. A Klinika Komplex Gasztroenterológiai Központjában minden rendelkezésre áll a gyors és precíz kivizsgáláshoz, valamint a Páciens számára legoptimálisabb, személyre szabott kezelés beállításához, elvégzéséhez.  Minden páciensnek már az azonnali online időpontfoglalás kapcsán kiválaszthatja, hogy a tünetei, panaszai, betegsége alapján ahhoz a specialistához, szakorvoshoz kérjen időpontot, aki nagy szakmai tapasztalattal rendelkezik az adott tünetek és/vagy betegség kezelésében. A Klinika speciális, egyedi fejlesztésű bioinformatikai rendszerében a páciensek még a szakorvosi vizsgálat előtt rögzíthetik az aktuális egészségi állapotukkal kapcsolatos információkat, így a gasztroenterológus specialistáknak, szakorvosoknak már az első vizsgálat kapcsán részletes és struktúrált formába rendezett információk állnak rendelkezésre a beteg állapotával, korábbi betegségeivel illetve a családjában előforduló betegségekkel kapcsolatban. Ez jelentősen elősegíti azt, hogy több időt és nagyobb figyelmet tudjanak fordítani a beteg vizsgálatára, panaszainak, betegségének a precízebb elemzésére. A szakemberek ezt követően javaslatot tesznek a gyors és optimalizált, precíziós kivizsgálási és/vagy kezelési stratégiára, amelyeket a Déli Klinika dolgozói nagy odafigyeléssel le is bonyolítanak. 

A kivizsgálási terv minden esetben személyre szabott, a beteggel egyeztetve készül el, így biztosan a páciens számára is a legoptimálisabb lesz. Szükség esetén, ha a szakorvos indokoltnak látja, vagy a beteg kéri, akkor konzíliumot is összehívhat, hogy más szakorvosokkal egyeztetve tudjanak dönteni a páciens számára legmegfelelőbb kivizsgálásról és/vagy kezelésről.Az étkezési és emésztési problémák (ételintolerancia, puffadás, hasmenés, étel allergia stb) nagyon megkeseríthetik az életét, így a tünetek megjelenése esetén érdemes minél hamarabb érdemes felkeresni a CMC Déli Klinika Komplex Gasztroenterológiai Központját, amellyel sok kellemetlenségtől kímélheti meg ma

Kapcsolódó cikkek