A térdfájdalom lehetséges okai – mit tehet az ortopéd szakorvos?

Megosztás

A térd egy igen összetett ízület a testünkben, ha fájdalom jelenik meg ezen a testrészünkön, annak több kiváltó oka is lehet, de az mindegyikben közös, hogy jelentősen megnehezíti az életünket a mindennapokban. A jó hír az, hogy van segítség!

Ki tud segíteni, ha fáj? 

Az ortopédia az a területe az orvoslásnak, amely a csontokkal, izmokkal és ízületekkel foglalkozik, valamint ezek közös működésével. Ebbe tartozik a térdfájdalom is, ami esetén az ortopéd szakorvos tudja feltárni a problémát, felállítja a diagnózist, és megkezdi a kezelést. A Halom Medical Egészségközpont ortopéd szakorvosai hatékonyan segítik pácienseik gyógyulását, és kiemelt figyelemmel fordulnak feléjük a gyógyulás teljes folyamata alatt. 

Térdfájdalom esetén is kulcsfontosságú a lehető legpontosabb diagnózis felállítása, amelyet az orvos fizikai és képalkotó (röntgen, MR) vizsgálattal, valamint a beteg anamnézisének felvételével tesz meg. Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy pontosan megállapítsák a fájdalmat kiváltó okokat. 

A kezelés

A diagnózis birtokában megkezdődhet a páciens gyógyítása, ami minden esetben személyre szabottan történik. Ez jelenthet gyógyszeres kezelést, fizikoterápiát vagy szükség esetén akár műtétet is. 

A rehabilitációs programok speciális gyakorlatai segítenek javítani a mozgást és mobilitást, erősítik az izmokat, amin keresztül visszatérhet a térd rendes működése. A gyógyulást támogathatja gyógytornász is, akinek a segítségével megtanulhatók azok a gyakorlatok, amelyek a térd gyógyulásához vezetnek.

Megelőzés

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés fontosságát. A térdfájdalom elkerülése érdekében figyeljünk mindig a helyes testtartásra, erősítsük az izmainkat, és helyezzük előtérbe az egészséges életmódot. 

Mi válthatja ki a térdfájdalmat?

Több oka is lehet ennek a kellemetlen tünetnek. Általában sérülések következtében lép fel, mint amilyen a ficam, rándulás, húzódás, esetleg törés. Ugyanakkor az egyenetlen terhelés és a túlerőltetés is ide vezethet. Erre általában sportolás vagy fokozott fizikai munka következtében kerül sor. 

A porckopás az évek múlásával alakulhat ki, ilyenkor a porc tulajdonképpen elhasználódik, ami később betegség kialakulását is okozhatja. Beszélhetünk még krónikus vagy akut gyulladásról, ami visszatérő fájdalmat szokott előidézni. 

Akármi is legyen a kiváltó oka, a tünetek jobbára ugyanazok: fájdalom, duzzanat, merevség és a mobilitás csökkenése. Minden esetben keressünk fel ortopéd szakorvost, aki feltárja a probléma okát, és megkezdi a szakszerű kezelést!

Újra egészségesen!

Ahhoz, hogy ismét aktívak lehessünk egy térdprobléma után, nem hagyhatjuk figyelmen kívül kezelőorvosunk javaslatait. Ő a megfelelő gyógymódot alkalmazva fogja tudni elérni, hogy megint fájdalommentesen mozoghassunk. Tanácsait megfogadva, a gyógytornász gyakorlataival kiegészítve, a későbbiek során megelőzhetővé válik, hogy a térdfájdalom visszatérjen.

Kapcsolódó cikkek