Változnak az otthonteremtési támogatás feltételei

Megosztás

Az Energiaügyi Minisztérium közleményében 2024. június 17-e délutánra ígérte a régen várt új Otthonfelújítási program részletes igénylési feltételeinek megjelenését. A program több ponton változott, amely az igénylőknek kedvez majd.

Az Otthonfelújítási program indulását valószínűleg sokan várják már tűkön ülve. Hamarosan vége azonban a várakozásnak, szűk két hét múlva már igényelhető lesz a támogatás – számolt be a legújabb fejleményekről Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetre rekord mennyiségű, csaknem 500 javaslat érkezett. Ezeket a minisztérium több ponton megfontolásra és a feltételek közé beépítésre érdemesnek minősítette, így július 1-jén ezen változásokkal indul majd a program.

A támogatás keretében az 1990. december 31. előtt épült lakóépületek energetikai korszerűsítését lehet elvégezni. A támogatás feltétele, hogy a munkálatok révén legalább 30 százalékos energiamegtakarítást érjenek el az igénylők.

A legfontosabb módosításokat a minisztérium is összefoglalta.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a hitel havi törlesztőrészlete a leghosszabb futamidő mellett 14-25 ezer forint lehet. Ez az eredetileg kalkulált 25-36 ezer forintos törlesztőhöz képest akár 10 ezer forintos megtakarítást is jelenthet havonta.

A hosszabb futamidő alacsonyabb törlesztőrészletet eredményez, és mivel a kölcsön kamatmentesen törleszthető, nem jár többlet kamatfizetéssel sem. A lehetőség elsősorban az alacsonyabb jövedelműeknek kedvez, hiszen így akár magasabb hitelösszeg igénylésére lehetnek jogosultak – mondja Gergely Péter.

Ezen felül a hiteltörlesztéssel járó kiadást még nagyobb arányban kompenzálhatja a felújítás nyomán keletkező rezsi megtakarítás.

A támogatható tevékenységek közé bekerült a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése is. A kedvelt fűtési rendszer felvételét sokan, többek között szakmai szervezetek is kérték.

A műanyag nyílászárók beépítését eddig is tartalmazta a pályázati felhívás, a végleges változatban azonban fa szerkezetű nyílászárók beépítése is szerepel majd.

A támogatott építési anyagok között az EPS hőszigetelés mellett a kőzetgyapot hőszigetelés is szerepelni fog.

Gergely Péter szerint a döntés majdhogynem magától értetődő, hiszen a lakástakarékpénztár célja épp a lakáscélra történő megtakarítás képzése. A lakástakarékpénztárban tartott összeg piaci lakáshitelekhez önerő lehet, és fogyasztóbarát lakáshitelek előtörlesztésére is használható. A lehetséges felhasználási módok között a lakásfelújítás is szerepel.

A Fundamenta mellett újra kínál megtakarítási konstrukciókat az OTP Lakástakarékpénztár és az Erste Lakástakarék, de sokaknak korábbi élő szerződése van.

Ezzel magasabb költségvetésű felújítás is megvalósítható, ha az eredeti költségkeret nem tenné lehetővé a 30 százalékos energiahatékonyság növekedést.

A vissza nem térítendő támogatás arányának meghatározásához szükség van a család jövedelmi szintjének kiszámítására. Az új szabály szerint ehhez az igénylővel egy háztartásban élő, önálló keresettel nem rendelkező gyermekeket is figyelembe veszik.

Az Otthonteremtési támogatást a minisztérium közlése alapján 2024. július 1-jétől lehet igényelni az erre kijelölt MFB Pontokon.

Az MFB pontokat 134 járás 266 bankfiókjában jelölik majd ki. A bankfiókok között a Gránit Bank, az OTP Bank és az MBH Bank fiókjai szerepelnek majd.

A támogatás keretösszege 108 milliárd forint, amelyből várhatóan közel 20 ezer háztartás otthona újul majd meg. A várakozások szerint a program közel 130 milliárd forint értékű megrendelést generál majd az építőiparban és az építőanyagok kereskedelmében. A program nyomán modernebb, energiatakarékos épületek születnek majd, amely lehetővé teszi, hogy minél több háztartás férjen be a rezsicsökkentés átlaga alá.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek