Karácsony Gergely maradt Budapest főpolgármestere

Karácsony Gergely

Megosztás

Hosszadalmas tárgyalást követően a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) lezárta a budapesti főpolgármester-választáson leadott érvénytelen voksok újbóli felülvizsgálatát. Sasvári Róbert, a testület elnöke kihirdette, hogy a 24592 megkérdőjelezett szavazólap közül 560-at érvényesnek nyilvánítottak.

Pénteken este, amikor az óramutató a fél nyolcat súrolta, az NVB közzétette, hogy az újraszámolás után Grundtner András 53, Karácsony Gergely 112, Vitézy Dávid pedig 395 érvényes voksot kapott az érvénytelennek ítélt voksokból.

Csaknem 24600 szavazatot kellett ismételten megszámolni Vitézy Dávid, az ellenzéki főpolgármester-jelölt fellebbezése nyomán. Karácsony Gergely mindössze 324 szavazattal nyerte meg az eredetileg kihirdetett eredmény szerint a főpolgármester-választást. Vitézy szerint rendszerszintű szabálytalanságok történtek a voksolás lebonyolításakor, ezért megfellebbezte az eredményt.

Az esti órákban összeülő NVB két jogorvoslati kérelemmel foglalkozott, melyek egyike az érvénytelen voksok újraszámlálása volt. Elmondták, hogy június 12-én döntöttek erről, a feladattal pedig a Nemzeti Választási Irodát bízták meg. A kerületi választási bizottságok időben értesítették a helyi testületeket az urnabontásról. Felidézték, hogy péntek reggel 9 órától vizsgálták felül az érvénytelen szavazatokat.

Karácsony Gergely nyilatkozik az újraszámlálási eredmények kihirdetése után

Arról is beszámoltak, hogy a IV. és VII. kerület eredményei ellen is fellebbezést nyújtottak be, mivel a fellebbező szerint olyan szavazólapokat használtak, amelyeken nem volt egyértelműen feltüntetve, hogy az egyik jelölt, Szentkirályi Alexandra visszalépett a versenytől. A beadványozó, vagyis Vitézy Dávid csapata ezért a szavazás megismétlését kérte ezekben a kerületekben.

Az NVB péntek este ismertette, hogy az érvénytelennek nyilvánított voksok újraszámlálása után Grundtner András 53, Karácsony Gergely 112, Vitézy Dávid pedig 395 érvényes szavazatot kapott. Mindez azt jelenti, hogy az NVB álláspontja szerint is Karácsony Gergely szerezte meg a főpolgármesteri tisztséget, igaz, csupán 41 szavazat különbséggel.

Vitézy a Facebookon gratulált ellenfele győzelméhez. Leszögezte, hogy az eredmény gyakorlatilag döntetlen, mindössze 0,005%-os különbség volt közöttük. Hozzátette ugyanakkor, hogy a jogerős végeredményhez még két jogorvoslati eljárás lezárulta szükséges.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek