Számos bölcsőde újult meg az elmúlt években Miskolcon

Megosztás

A hírekben a legtöbbször az iskolák rossz állapotáról és a tanárhiányról hallunk. Az állami kézben lévő közoktatási intézmények állapota folyamatosan romlik, de a Miskolc város által működtetett óvodák és bölcsődék szép számban újultak meg az elmúlt években a Miskolc Érted Fejlődik program keretében.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a városnak több óvodát is sikerült felújítania és korszerűsítenie az elmúlt években. Nemcsak az óvodák, de a bölcsődék fejlesztésére is figyelmet fordított a városvezetés, így az elmúlt években összesen 5 intézmény esett át jelentős felújításon.

Heim Pál Bölcsőde infrastrukturális fejlesztési munkái 2023. februárban kezdődtek. A projekt célja, az egészséges környezet megteremtése és az épület akadálymentesítése, mindezzel a bölcsődei ellátáshoz való hozzáférés javítása, a szolgáltatások minőségének fejlesztése volt.

Fontos cél volt az is, hogy bővítsék a bölcsődei kapacitást. A projekt során három további épületszárnyban bölcsőde funkció került kialakításra. A Heim Pál Bölcsőde 84 bölcsődés korú gyermek gondozását 3 gondozási egységben, azaz 6 csoportban biztosította a felújítás előtt. A bölcsőde egy 6 szárnyú épület 3 épületszárnyában működött. A projekt célja volt, hogy a további 3 épületszárnyban is bölcsődei funkció alakuljon ki és az egész épület bölcsődeként üzemelhessen. Így jelen beruházás részeként megtörtént a 3 épületszárny átalakítása, hogy bölcsődei funkció fogadására alkalmas legyen, illetve egy másik forrásból az épület energetikai korszerűsítése is megvalósult.

A miskolci Margaréta Bölcsőde összesen 270 millió forintból esett át jelentős felújításon. Az intézményben korábban 84 bölcsődés korú gyermek bölcsődei gondozását biztosította, 3 gondozási egységben, 6 csoportban. A beruházásnak köszönhetően a férőhelyek száma jelentősen bővült, így már összesen gyermek gondozása lehetséges. A felújítás során további 1 épületszárnyban bölcsődei funkció, 1 szárnyban pedig játszóház funkció alakult ki.
A kivitelezési tevékenység során a 2 épületszárny átalakításra került, valamint a korábban ÉMOP támogatásból felújítás nélkül maradt korábban is bölcsőde funkciójú épületrészek (csoportszobák, vizesblokkok, kiszolgáló egységek, összekötő folyosók, játszóudvar) korszerűsítése is megvalósult. 

Az éven megvalósulhat a Diósgyőri Bölcsőde fejlesztése is. A tervek szerint az intézmény korszerűsítésére összesen 170 millió forintot költenek majd.

A projekt megvalósítása során egy újabb szárnnyal bővül az épület, melynek eredményeként a kapacitás két nevelési egységgel, összesen 28 fővel növekszik. Emelett a jelenlegi épület egyes helyiségei is megújulnak. Az új gondozóegység a meglévő épület szerves folytatásaként épül meg oly módon, hogy továbbra is egységes intézményi helyiség-struktúra alakuljon ki. 

A projekt eredményeként a bölcsőde infrastrukturális és energetikai fejlesztése is megvalósul, ezzel támogató környezetet teremt a kisgyermekek nevelése, gondozása szempontjából, illetve növeli a bölcsődében dolgozók és közvetetten a szülők komfortérzetét. A tervezett eszközbeszerzés korszerű játszó- és nevelési eszközökkel segíti majd a gyermekek fejlődését.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek