A folyamatos belviszályok és az összefogás meghiúsulása miatt maradt alul Miskolcon az ellenzék

Megosztás

Részletes elemző cikk jelent meg a 24.hu-n, mely az ellenzék miskolci összeomlásának és a Fidesz taroló győzelmének okait firtatja. Ehhez megszólaltatták Barkai Lászlót és Varga Andreát egyaránt.

Mocskos rágalomhadjárat és patológiás önbizalom – így vesztette el az ellenzék Miskolcot” címmel jelent meg Papp Attila írása, mely részletekbe menően elemzi, miért is nyerhette meg a polgármesteri cím mellett majdnem az összes választókerületet a Fidesz jelöltje Miskolcon.

A 2024-es önkormányzati választás Miskolcon történelmi vereséget hozott az ellenzéki erőkre nézve:

Miután öt évvel korábban, 2019-ben még fölényes győzelmet arattak a városban. Akkortájt az ellenzéki-civil összefogás jelöltje, Veres Pál, a Földes Ferenc Gimnázium igazgatója 9 ezer szavazatos, 15 százalékpontos többséggel múlta felül a fideszes Alakszai Zoltánt a polgármesteri posztért folyó küzdelemben. Az ellenzék emellett a 19 egyéni választókerületből 14-ben is sikert aratott, többek között olyan körzetekben is, amelyeket korábban a Fidesz uralt.

Veres Pál

A helyzet azonban drasztikusan megváltozott 2022-re, amikor az országgyűlési választáson mindkét miskolci egyéni választókerületben a Fideszes jelöltek diadalmaskodtak. Ráadásul ekkorra Veres Pál mögött megbomlott az 5 évvel korábbi ellenzéki összefogás, sőt be is jelentette, hogy nem indul újra a polgármesteri pozícióért. Mindez szabad utat engedett a kormánypártoknak, hogy 2024-ben egy magát civilnek mondó, Tóth-Szántai József helyi rádiós mögé sorakozzanak fel, aki végül 40%-ot szerzett a szavazatokból. Ez első pillantásra jelentős eredménynek tűnhet, valójában azonban kétezerrel kevesebb szavazatot kapott, mint az előző fideszes jelölt Alakszai 2019-ben, amikor nagy vereséget szenvedett Verestől.

Tóth-Szántai József

A súlyos ellenzéki bukás elsődleges oka az volt, hogy Veres Pál 2019-es, mintegy 35 ezres szavazótáborának maradéka ezúttal több különböző ellenzéki jelölt között oszlott meg, súlyosan megosztva az erőket. A legtöbb, 13 591 voksot (22,12%-ot) Barkai László gyermekorvos kapta, aki a DK, MSZP, Párbeszéd és LMP közös színeiben indult. Őt követte a Momentum, a Jobbik és a Függetlenek A Szinva Városáért Egyesület civil szervezetének jelöltje, Varga Andrea alpolgármester 8321 szavazattal (13,54%-kal). A várakozáson felül, 7554 vokssal (12,3%-kal) szerepelt Lehoczki-Spider László, a néhai Mancs kutya gazdája, aki Jakab Péter Nép Pártjának jelöltjeként indult. A Mi Hazánk képviseletében Pakusza Zoltán 4277 szavazatot (6,96%-ot) gyűjtött. A maradék mintegy 4%-ot két független jelölt, Dohány András vállalkozó és Fintor Zsolt duguláselhárító szakember között osztották meg a szavazók.

A területi, egyéni választókörzetek eredményei alapján látható, hogy az ellenzéknek – ha sikerült volna egy koordinált, összefogó fellépést megvalósítania – még a Fidesz fölénye ellenére is meglett volna az esélye a testületi többség megszerzésére.

Az egyéni körzetekből 18-ból 15-öt ugyan elvittek a fideszesek, de a maradék 3 körzetben csak 2 győzelmet arattak az ellenzékiek, miközben ha az egykori Veres-szavazókat összeadják, úgy további 9 körzetben meg tudták volna szerezni a többséget.

Az összefogás kudarcáért azonban a felek jelenleg egymást okolják. Barkai László állítása szerint ő konkrét posztokat ajánlott Varga Andreának és Lehoczki-Spideréknek, például Vargának alpolgármesteri széket ajánlott fel, de azok elzárkóztak ettől. Varga Andrea ezzel szemben azt hangsúlyozza, hogy szerinte ők nem kaptak korrekt, hivatalos ajánlatokat, csupán „hátsó utakon” folytak informális egyeztetések.

Barkai arról is beszélt, hogy Veres Pál polgármesterként igyekezett konszenzusokat keresni a Fidesszel is, ami viszont tovább elmérgesítette az amúgy is feszült viszonyát a DK-val. A kampány alatt pedig állítólag Veres már direkt a Fidesznek kampányolt azzal, hogy közös fotót készített Tóth-Szántai Józseffel a Facebookra, miközben Barkai hasonló kérését elutasította.

Varga Andrea

Varga Andrea viszont ezzel szemben azt állítja, hogy a DK volt az, aki pusztán pártérdekeket nézett a városérdekek helyett az elmúlt években. A kampányt illetően „végtelen sok csúsztatás, félremagyarázás és rendkívül rossz szájízű” hangnemet említ, ahol „a pénz győzedelmeskedett a jó szándékú tenni akarás felett”.

A kölcsönös vádaskodások mellett abban azért egyetértenek a felek, hogy az ellenzéki oldalon részben azért is győzhetett a Fidesz, mert a folyamatos belviszályok és az összefogás meghiúsulása miatt sok szimpatizánsuk elkedvetlenedett, és inkább otthon maradt a voksolás napján.

A bukás mögött meghúzódó további lehetséges tényezőkre is rámutattak a felek. Barkai László úgy véli, hogy Veres Pál nem a megfelelő munkatársakkal vette körül magát első polgármesteri ciklusában. Varga Andrea szerint viszont az volt az alapvető gond, hogy „jó vezető nélkül nincs jó csapat, és jó csapat nélkül nincs jó vezető” – utalva arra, hogy Veres és csapata között nem volt meg az összhang.

Barkai László

Varga Andrea a miskolci ellenzék jövőbeli helyzetéről szólva kiemelte, hogy a városnak nem szabad kiszolgáltatottá válnia egyik politikai tábor felé sem. Ehhez elengedhetetlen a helyi civil erők megerősödése. El kell indítani egy hálózatosodási folyamatot, közös gondolkodásmódot kell kialakítani, és egy olyan közös víziót megfogalmazni, amely mentén össze lehet fogni – mondta az alpolgármester, jelezve, hogy ezen kíván dolgozni a következő időszakban.

Amikor arról kérdezték, számít-e az európai parlamenti választáson Miskolcon 34%-os eredményt elérő, a DK-val szintén szemben álló Tisza Párt segítségére, Varga úgy fogalmazott, most nem jött még el az ideje, hogy ezt a kérdést mélyrehatóan megtárgyalják. A Tisza Párt ugyanis nem miskolci politikai tevékenységének köszönheti a magas támogatottságát. Ha a helyi civil erők elvégzik az apró, területi szintű munkát, és így beágyazottá válnak Miskolcon, akkor hajlandó lesz Varga egyeztetéseket folytatni a Tisza Párttal is.

Arra a kérdésre egyelőre nem tudott választ adni, hogy beül-e a közgyűlésbe az új ciklusban. Ezzel szemben Barkai László egyértelművé tette, hogy nem kíván önkormányzati képviselő lenni. Ehelyett egyetemi oktató-kutatói és egészségügyi tevékenységét folytatja tovább, de közéleti szerepvállalását a jövőben is fenn kívánja tartani.

Mindkét fél részéről elhangzott annak felismerése is, hogy a személyeskedéseket és megosztottságot le kell küzdeniük, ha egy erős, hiteles ellenzéki alternatívát kívánnak felmutatni a következő ciklusban Miskolcon.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek