Átadták a Sisi-sétányt Miskolcon

Megosztás

Az új sétányt a Népkertben adták át az Erzsébet királyné-szobor avatásának 125. évfordulóján. Új emléktáblát is lelepleztek.

A szerelmespárokat megörvendeztető sétányátadás mellett, a június 17-én, hétfőn tartott Sisi-emléknapon, leleplezték a felújított Erzsébet királyné-szobor új emléktábláját is a Népkertben. A helyszínen Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is megjelent, valamint tiszteletét tette Tóth-Szántai József, leendő polgármester is. A részletekről a Minap.hu számolt be.

Barta Mária Viola színész pedig felolvasta a szobor legendáját, amely szerint Erzsébet királyné titokban három napot Miskolcon töltött romantikus szerelmével, Gróf Andrássy Gyulával. Aztán a királyné halála után Miskolc volt az első város, amely szobrot állított neki, éppen azon a helyen, a Népkertben, ahol az anekdota szerint kedvesével sétált. Ezért Sisi máig őrködik az égből az itt andalgó párok szerelmének lángja felett. 

Kiállítási darab lett

A népkerti mellszobor eredetije a Herman Ottó Múzeum új épületszárnyában látható a „Miskolc anno” állandó várostörténeti kiállításon. Ezért a sétánybejárást megelőzően a jelenlévők a múzeumban hallgathattak meg két előadást. Elsőként Jakab Mátyás osztályvezető muzeológus beszélt az Erzsébet királyné korabeli Miskolcról. Másodikként pedig Barkóczi Ákos muzeológus mutatta be Erzsébet királyné emlékezetét a századforduló szobrászatában.

Hajdú Ildikó a múzeumban tartott köszöntőjében tudatta, hogy Erzsébet királyné halálát követően az egész országban emlékmű-állítási hullám indult meg, miután törvényben rögzítették, hogy emlékére szobrot kell emelni. A múzeum és jelképesen vele együtt a Sisi-szobor egyszerre költözött először az Erzsébet téren álló egykori Iparkamara épületébe. A 1980-as évek elején pedig az avasi dombok alján álló volt pártépületbe, amely ma a Pannon-tenger Múzeumnak ad otthont.

Elhangzott, hogy a Népkert és a domboldalon álló Kálvária-stációk egykor egységet képeztek, de napjainkban négysávos út választja el őket egymástól. Azonban a Herman Ottó Múzeumból kiindulva a Sisi-sétány révén, az Erzsébet-liget fáival és a szobor másolatával ismét kötelék fűzi őket egymáshoz.

Ezt követően átvonultak az érdeklődők a Népkertbe, ahol Barkóczi István ötletgazda és mecénás, a Népkerti Vigadó tulajdonosa leplezte le a Sisi-sétány tábláját. Reiman Zoltán amatőr helytörténész, blogger, a kezdeményezés előmozdítója pedig a miskolci Sisi-kultuszról szólt néhány szót. 

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek