Bevált trükk: fotózkodj gyerekekkel, avagy politikai pedofília a kampányban

Tóth-Szántai József eperrel kampányol

Megosztás

Hivatalosan szombaton indult el a 2024-es választási kampány, máris olyan elemekkel, amik etikailag kifogásolhatók.

Ötven nap, ennyi a kampányidőszak hossza. Mivel június 9-én választunk mind európai képviselőt, mind önkormányzatit és polgármestert – így április 20-án kezdetét is vette a kampányidőszak.

A Pont Mi Egyesület jelöltje, a Fidesz és a KDNP által is támogatott Tóth-Szántai József ki is használta az alkalmat, hogy ukrán menekült gyerekekkel fotózkodjon, akiknek földiepret osztott a polgármesterjelölt. Mindehhez pedig azt a kormánypárt által is használt szlogent használta fel, hogy Legyen végre béke!

Tóth-Szántai szerint “a gyerekek a legnagyobb elszenvedői a háborúnak”, szerinte a Miskolctapolcán tartózkodó gyerekeknek otthon kellene lenniük, mert ott a helyük, ahol kiismerik magukat. Csakhogy ehhez biztonságos környezet kellene, amit viszont egy Legyen végre béke jelmondattal és egy imádkozó emoji-jellel nemigen lehet elérni a világpolitikában.

Ugyan létezik egyfajta konszenzus, hogy kiskorú gyerekeket nem éppen etikus politikai kampányokhoz felhasználni, vannak, akik fittyet hánynak minderre, Orbán Viktort sem különösebben szokta érdekelni mindez.

De kérdés, vajon azok a menekült gyerekek, akiknek Tóth-Szántai József és Radomszki Levente, a miskolci KDNP elnökségi tagja tudatta-e a gyerekekkel, akik éppen Miskolctapolcán kirándulnak, hogy az eperosztás apropóján készült fotókat egy politikai kampányhoz használja fel. Vajon kapott-e beleegyező nyilatkozatot erről a gyerekek gondviselőitől? És vajon a KDNP-közeli – Jenei Péter, a Háromkő Egyesület vezetője etikusnak gondolja-e, hogy a szervezetükre bízott gyerekeket ilyen célra használják fel?

Arról nem beszélve, hogy bár a Legyen béke üres, de egyszerű üzenetet, amit a kormánypárt rendre hangoztat, épp az a Tóth-Szántai mondja, akit az a Fidesz támogat a miskolci polgármesteri cím elnyeréséért, melynek vezetője rendre megvétózza az Ukrajnát segítő intézkedéseket Brüsszelben. Illetve nem túl szerencsés az a fogalmazás sem Tóth-Szántaitól, amikor “a háború kitörése”-ről beszél, de arról nem, hogy a háború nemcsak spontán tört ki, hanem Oroszország egy különleges katonai művelet keretében megtámadta nyugati szomszédját.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány évekkel ezelőtt készített egy útmutatót arról, hogyan lehet felismerni a gyerekekkel való politikai visszaéléseket.

A jelölt korábban a pedofilbotrányra reagált már Facebook-oldalán azzal, hogy két gyermeke van és a pedofíliára nincs kegyelem, de a gyermekek fel- és kihasználását kampányban bizony politikai pedofíliának nevezik, és bár nem büntetőjogi fogalom, jó ízlésű politikusok tartózkodnak ennek gyakorlását.

Tóth-Szántai egyébként máris összegyűjtötte az indulásához szükséges aláírásokat.

Fotó: Tóth-Szántai József Facebook-oldala

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek