Különleges éjszakai világítást kap az Avasi kilátó

Megosztás

Április 2-án és az azt követő napokban, hetekben a világ minden táján kékbe borulnak ikonikus épületek és híres természeti képződmények. 

A felújított Avasi kilátó – új világítórendszerének köszönhetően – a nevezetesebb napok alkalmából rendszeresen különleges megvilágítást kap. Így lesz ez kedden is, amikor a város iránytűje kék fényben tündököl majd az Autizmus Világnapja alkalmából, a naplementét követően.

2007 december 18-án, az ENSZ 62/139-es határozata jelölte ki április 2-át az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra amely tízmilliókat érint a földön. Az Autizmus Világnapja ENSZ határozat kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban.

Beszélhetünk Asperger- és Kanner-szindrómáról is, attól függően, hogy az autizmussal élő hol helyezkedik el a spektrumon.

A híres tudósok, mint Albert Einstein, Isaac Newton vagy Charles Darwin Asperger szindrómások voltak, és valószínűleg az sem lep meg senkit, hogy Wolfgang Amadeus Mozart, aki már ötéves korában szimfóniákat komponált, szintén Asperger-szindrómás lehetett. De a nagy világvezetők között is akadtak, akik spektrumzavarral élték az életüket. Ilyen volt például az Amerikai Egyesült Államok harmadik elnöke, Thomas Jefferson is, aki vélhetően a világtörténelem egyik leghíresebb autistája, még ha kevesen is tudják, hogy Asperger-szindrómája volt.

Fotó: Veres Pál Facebook-oldala

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek