Zseniális: legóból építették meg az Avasi kilátót

Megosztás

A digitális világ térnyerése egyre több régóta velünk élő hétköznapi eszközt szorít ki az életünkből. Ám a 91 éves LEGO köszöni szépen, jól van, sőt egyre jobban. A gyerekek -és a felnőttek- továbbra is imádják a színes, építkezős játékot és mindenkit megihletnek a közvetlen környezetének legszebb épületei. A miskolci Halász Ákost és kisfiát az egyik legnépszerűbb építményünk ihletett meg.

Sokan elkészítették már apró építőkockákból a magyar Parlamentet, a párizsi Notre Dame-ot, vagy éppen a római Colosseumot, de eddig csak nagyon kevesen ültek neki az Avasi kilátó kicsinyített másának.

A 72m – Képek és történetek az avasi kilátóról Facebook-oldalán tűnt fel Halász Ákos és kisfia, Bottyán alkotása. Az elegáns fehér színnel újragondolt makett megszólalásig hasonlít az eredeti verzióra, még az apró jelzőfényeket is felfedezhetjük rajta.

Fotó: Halász Ákos

Pár nappal ezelőtt is beszámolhattunk egy legós kalandról a Borsod24 hasábjain. Több, mint harmincezer legó kockából álló a mozaikképet raktak össze a miskolci Nyitott Ajtó Baptista Szakképző diákjai.

És hogy mi a LEGO töretlen sikerének titka? Az ember a világtörténelem sok ezer éve alatt mindig építeni akart, tehát ez egy olyan ősi ösztön, ami a gyerekkorból kilépve sem múlik el. Ráadásul a játék fejlesztő hatása már igen korán megmutatkozik a gyerekek képességeiben, így minden szülő szívesen vásárol ilyesmit a fejlődő csemetének. A másik, ennél is fontosabb tényező az innováció. A kreatív játékot gyártó cég halad a korral, szinte minden évben előrukkol valami újdonsággal és a gyerekeken kívül a felnőttekre is gondol.

A játék világhódító útját az alapító Ole Kirk Christiansen már nem érhette meg: 67 éves korában meghalt, helyét a vezetésben a fia vette át.

Aki szeretné behatóan ismerni a LEGO sztorit, nézze meg az alábbi videót:

A Lego története magyarul

Nézd meg, hogyan kezdődött a Lego története!

Kapcsolódó cikkek