A cigányteleptől a rákkutatásig

Megosztás

Bárcsak azzal kezdhetnénk cikkünket, hogy egy Magyarországon hétköznapi történet következik. Horváth József rákkutató életútja azonban jelenleg még igen kivételes teljesítmény, amivel viszont jó példával járhat a sanyarú sorsú magyar és roma fiatalok előtt és segíthet az előítéletek csökkentésében.

Bármilyen körülmények közé születünk, nem szabad feladni. Foggal-körömmel küzdeni kell azért, hogy kimásszunk a veremből, ahova az élet taszított minket. Ám ehhez igen sok kitartásra, szorgalomra és tanulásra lesz szükségünk. A karcagi cigánytelepen felnőtt Horváth József gyermekkorától fogva arra törekedett, hogy kitűzött céljait megvalósíthassa a tanulás segítségével. Már hatévesen arról álmodozott, hogy valami rendkívülit visz végbe.

Felvették a pécsi Gandhi Gimnáziumba, de anyagi okok miatt visszament Karcagra – a Szentannai Sámuel Mezőgazdasági Szakközépiskolába. Itt Kolostyákné Pljesovszki Zsuzsanna lett a biológia tanára. Így emlékezett vissza József erre az időszakra „Ő a szó jó értelmében anyám helyett volt anyám, Futó Lajos osztályfőnököm pedig apám helyett volt apám. Mindketten fiaikként neveltek belőlem becsületes embert, és segítettek a céljaim elérésében”.

Tizedik osztályban megyei második a Kitaibel Pál Középiskolai Biológiai és Környezetvédelmi Tanulmányi Versenyen. Igen korán, már tizenöt évesen kezdte érdekelni a cannabis idegélettani mechanizmusa, ami egy drogfelhasználó agyában bekövetkezik. Biológia tanárnője bízott benne és arra sarkallta, jelentkezzen a Tudományos Diákköri Országos Konferenciájának  (TUDOK) pályázatára. Ugye mennyi múlik egy lelkes, szakos pedagóguson? Két évi kutatás után, tizenkettedikesként megnyerte az TUDOK Élettudományi szekciójának nagydíját.

Milyen út vált volna rá, ha nem tanul? Nem szeretett volna segélyből élni hónapról-hónapra, és napról-napra. Nem ezt szánta a gyerekeinek sem. Elmondása alapján, a legtöbb roma fiatal a szülei és környezete a tanulást nem tartja értéknek, de a mélyszegénység a magyarokat is érinti.

Így nagyon sok fiatal tehetség kallódik el. Szerencsés helyzetben volt, mert a szülei is szerették volna, hogy továbbtanuljon.

„Az Úristen sem azért adott nekem tehetséget, hogy ne éljek vele, máskülönben nem lettek volna az életemben azok az emberek, az események, amelyek eljuttattak idáig.” Nyilatkozta az Egy.hu-nak.

Ezen a ponton azt gondolhatnánk, hazánkban egyenes út vezet a tudományos karrier megvalósításához. A budapesti Kísérleti Orvostudományi Intézetbe azonban családja anyagi helyzete miatt nem járhatott. Debrecenbe viszont el tudott járni Karcagról is. Mivel ott nem volt neurobiológia, ezért helyette genetikát tanult. Végül a molekuláris genetika lett a szakterülete, amiben azóta is folyamatosan frissíti a tudását. Annak ellenére, hogy a Debreceni Egyetem laborjában napi tíz-tizenkét órát töltött, szabadidejében még hátrányos helyzetű gyerekeknek motivációs előadásokat is tartott.

„Az Úristen sem azért adott nekem tehetséget, hogy ne éljek vele, máskülönben nem lettek volna az életemben azok az emberek, az események, amelyek eljuttattak idáig.”

Ilyen körülmények között már nem tudott minden nap hazajárni, ezért a tanszékvezető javaslatára, jelentkezett a Debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégiumba, ahol a felsőoktatásban tanuló, roma származású fiatalokon segítettek. Itt is, vizsgázni kellett a tárgyakból, de adtak szállást, és egy jelentős ösztöndíjrendszert. A saját ösztöndíjuk mellé pedig segítettek uniós támogatásokat is megpályázni. Először biológusként, majd molekuláris biológia mesterszakon végzett. Mivel érdekelték a genetikai eredetű betegségek, doktoranduszként csatlakozott egy 2013-ban kezdődő kutatáshoz. A nyál biomarker vizsgálatait folytatták szájüregi daganatos betegségek és rákmegelőző állapotokban, témában.

2018-ban csatlakozott egy osztrák céghez, amely ilyen irányú kutatásokat folytat, majd odakint megalapította saját vállalatát, a MediJoz GmbH-t. Hazánkban általában cigánynak, Ausztriában magyarnak nézik, de a tudásnak nyugaton nagyobb a becsülete.

2020 óta fejleszti és árulja CBD/CBG olajokat tartalmazó termékeit, amik már sok beteg szenvedésére hoztak írt. Hivatása és életcélja segíteni a rákban szenvedőkön, különösen a gyerekeken. Gyűjtött már össze például 3 millió forintot egy agydaganatos gyermek steril szobájának a kialakítására.

Még 2017-ben fordult a Cannabis alapú alternatív terápiák felé. A segítségükkel javítható a rákos betegek életminősége és csökkenthetők a mellékhatások. A Cannabis növény kivonata idehaza még kevésbé ismert, habár külföldön már sok-sok éve elterjedt a használata a szakemberek és a betegek körében. Mostanában sikerül átformálnia a tévhiteket egyre több orvos szemében a CBD/CBG-vel kapcsolatban.

Hitét gyakorló, Istenhívő emberként igyekszik hűen járni a számára kijelölt utat. A szülei ugyan elváltak, de természetesen büszkék fiuk sikereire. Horváth József kisfia 2020-ban látta meg a napvilágot. Tavaly kétoldali tüdőgyulladásból gyógyult fel a Jász-Nagykun-Szolnok megyei tudós.

2022-ben Horváth József „Joz” elnyerte az InStyle Magazin “képes vagyok küzdeni a céljaimért” díját, mivel bebizonyította önmagának és másoknak is, hogy tanulással felül lehet kerekedni a megmásíthatatlannak tűnő helyzetekből is.

Szerző: Safranka János

Fotók: jozhorvath.com, Magyar Narancs/Déri Miklós

Források: Egy.hu; Haon.hu; tedxdebrecen.com; instyle.hu; medijoz.com.

Forrás: Egy, Magyar Nemzet

Kapcsolódó cikkek