A miskolci kocsmaélet igazi arca

Megosztás

A legtöbb miskolci jól, de legalább látásból ismeri a belváros színvonalasabb, inkább bárokra emlékeztető szomjoltóit. Ezek mellett azonban szintén osztatlan sikert arat jó néhány a ”késdobálósabb” fajtából, ahol ”Sűrű a levegő az olcsó sör szagától”. Miskolci kocsma-körkép.

Diósgyőr irányából a Búza tér felé haladva kerül most említésre pár előszeretettel látogatott hely, egy afféle képzeletbeli kocsmatúra keretében, kedvcsináló gyanánt.

Manzárd

A nagyjából hasonló árréssel dolgozó krimók (fél liter sör: 450-700 forint, 5 cent rövid: 350-1000 forint) első állomásaként szolgáló helyszíne Felső-Majláthon a villamos végállomástól nem messze található. A lottózóként is funkcionáló söröző felső szintjén biliárd és csocsó is várja a betérőket. A leginkább helyi kis közösséget ellátó Manzárd érdekessége, hogy galériáján a ”Verébfészket” őrzi, ami az 1977-es és 1980-as Magyar Kupa győztes csapatában futballozó Veréb György relikviáit tárja elénk, melyeket minden valamirevaló miskolcinak érdemes látnia legalább egyszer.

Fehér Holló

Diósgyőr szívében a Kislugas, Zacc, Corso, Babylon és Sport árnyékából kiemelendő a csekélyebb népszerűségnek örvendő, ám meglepően hangulatos és takaros kerthelyiséggel rendelkező kis presszó. A kertek alatt a Kuruc utcára érve sok környékbeli tér be ide egyedül, a családdal, vagy akár egy kutyasétáltatásból kedvencével, aki szintén pihenőre találhat itt egy tál hűs víz mellett. A ”Holló”, ahogy a környékbeliek emlegetik, szívesen fogadja a sportolni vágyó kicsiket és nagyokat is külön ping-pong szekciójával. Az asztalnál jó időben, hétvégente egész kis minibajnokságok zajlanak.

Kata

A város talán legnagyobb fóliasátras teraszával rendelkező Kata a bulgárföldi mesterhármas egyik tagja. A csocsó és darts mellett otthont ad a DVTK legultrább ultráinak meccsek előtt és után is. A mérkőzések napjain szinte lélegzetelállító látványban lehet részünk, ha arra járunk. Ilyenkor nem ritka, hogy a söröző előtti járdarészre is asztalok és székek kerülnek a meghökkentő helyigény tekintetében és a dekoratív pultos lányok minden erejüket be kell vessék a megfelelő kiszolgálás érdekében.

Az itt tanyázó mókás ”asztalszedegetők” fura és értelmezhetetlen viselkedésük ellenére – vagy tán épp emiatt- meglehetősen szórakoztató társaságot biztosíthatnak és kérésre, illetve némi potya pia ellenében bárki kedvéért bevállalják a ” Tefuss” szerepét, ha az illetőnek nincs kedve megszakítani az italozást. A dohányboltból, Pennyből, vagy Mekiből visszatérve a megrendelő blokkal ellátva kapja meg visszajáróját, az utolsó fillérig. Aki egyedül kényszerül a stadionba indulni, mindenképp térjen be egy pohár sörre, mert biztosan társaságra talál és ne feledje honorálni a hölgyek erőn felüli teljesítményét.

Red Country

A valaha Lila névre hallgató kezdetleges kis ”talponálló” mára a szomszédos konkurenciák vendégköreinek jó részét magához csábító, igazi élettel teli hellyé nőtte ki magát. Az igényesen felújított ”Red” italai mellé francia pirítóssal és más finomságokkal vár minket. Teraszán ma már szintén ponyvába zárva ”élvezhetjük” a dohányzás káros hatásait, miközben a kinti nagy tévén meccset, vagy éppen zenei videókat nézhetünk. Bent a jóleső melegség mellett rendszerint füstölő kellemes illata tölti meg a levegőt, remek hangulatot teremtve az ott zajló, generációkat egyesítő, izgalmas sakk partyknak.

Bakterház

A mindenki által jól ismert Indul a bakterház című filmből merített ikonikus jelenetek plakátjaival kitapétázott kocsma nem véletlenül választotta magának ezt a megjelenést. A kezdetek kezdetén ugyanis Perecesről a DIGÉP gyárterületére érkező szenet kisvasút szállította ezen az útvonalon, a sorompó kezelője pedig az épületben kapott helyet szolgálatának teljesítésére.

Bakterház kocsma

A mérkőzések idején itt is rengeteg szurkoló megfordul, igy ezeken a napokon a kinti teraszon is külön pult és plusz személyzet áll rendelkezésre. Társaságát színesíti az ide tartozó öregecske tacskó, Fülike, aki az elmúlt évek tapasztalata alapján gyaníthatóan a vendéglátás súlyától presszionálva egyre hosszabb. A ”Bakter” történelmi múltja után, most csapszék jellege mellett kerékpáros pihenőként is szolgál, illetve tavasszal és nyáron szeretettel várja a bográcsozókat, szalonnapörgetőket.

Viking (Sörpáholy Kékfogú Haraldhoz)

A belváros eldugott kapualjában meghúzódó csehót leginkább fiatalok látogatják, a törzsgárda meglehetősen vegyes ízlésű és gondolkozású, mégis meglepően jó csapatot alkot. Itt korra, nemre és gyakorlatilag mindenre való tekintet nélkül fogadják maguk közé a látogatókat. A standard italok mellett a Vikingben megkóstolhatunk ízesített limonádékat és különleges shotokat is. Nyári hétvégéken olykor pedig az elektronikus zenében jártas fiatalság biztosítja a talpalávalót.

Viking Sörpáholy

Piac Presszó

Az acélváros kevésbé acélos arcainak a térséget uraló Zöld Ász helyett talán inkább a Zsolcai Kapu megállójához közeli söntést érdemes választaniuk. A kétszintes, bájos kis családi vállalkozás lenti-fenti terasszal és a galérián darts-cal kecsegteti megszokott vendégeit és az átutazó vándorokat. A kocsmai légkört intellektusával és páratlan humorával meghazudtoló személyzet és állandósult fogyasztó társaság briliáns estéket varázsol a szürke hétköznapok komor búza téri sietségébe. Némely estéken az emeleten valóságos datrs párbajnak lehetünk szemtanúi, melynek alakulását és statisztikáit a csoport az erre kifejlesztett telefonos alkalmazással követi. Bátrabbak be is csatlakozhatnak, de az introvertált poharazók is megtalálhatják szórakozásukat a lent kihelyezett könyvek társaságában.

Ezerjó Borozó

A Perecesről az Újgyőri főtér felé tartó 6-os busz Bertalan utcai stopjában fellelhető varázslatos késdobálónak felejthetetlen emlékét már csak a rutinos versenyzők őrzik. A bejárathoz vezető 4-5 lépcsőfok és a busz előnytelen időzítése sokszor okozott kifelé jövet szó szerinti fejfájást az ittasabbaknak és vidám pillanatokat a többieknek. A kiskert közepén álló bőven termő diófa pedig számtalan alkalommal adott első osztályú sörkorcsolyát bográcsos őszi estéken.

A tulajdonosváltást követően a hely még egy rövid ideig rugdosta utolsóit végső erejével, majd sokak nagy bánatára örökre bezárta addig tágra nyitott kiskapuit. A helyszínen szinte minden nap megforduló illusztris társaság sokáig sajgó szívvel, céltalanul bolyongott kocsmáról kocsmára a környéken, míg végül megtalálta helyét a ”bulgárföldi mesterhármas valamelyikében, vagy mindegyikében.

Ezerjó Borozó

Mindezek után álljunk meg egy pillanatra és mielőtt előítéletektől fűtve ráhúznánk a vizes lepedőt az ”Italipari Technikumok” ifjú és öregdeákjaira, ne feledjük, hogy az italozók szeszesital kínálataik mellett közösségi terekként szolgálnak megfelelő mérték és tartózkodás betartása esetén. (A törzsvendégek szerint: mérték a vödör, tartózkodás az asztal alatt).

Viccet félretéve, a felelősséggel történő fogyasztást szem előtt tartva egyre romló tendenciát produkáló helyzetünkben, szociális túlélésünk, személyes kapcsolattartásunk és Miskolc érdekességeinek felfedezése érdekében nem árt hébe-hóba megtisztelnünk ezeket a legtöbbször félreismert ”lebujokat”.

Szerző: Mileena

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek