Emberi méltóság és egészségügyi támogatás – A szociális gondozói munka jelentősége

Megosztás

Amikor felüti fejét egy krónikus betegség, vagy az ember életkorából kifolyólag már nehezen gondoskodik magáról, létfontosságú, hogy legyenek olyan személyek, akik segítséget nyújtanak a mindennapokban, hiszen egy beteg vagy idős embernek gyakran a legegyszerűbb hétköznapi tevékenységek is nehézséget okoznak.

Ilyen esetekben a professzionális segítség hatalmas terhet vehet le a páciens, illetve a hozzátartozók válláról. A szociális gondozói munka nagy felelősséggel jár, érzelmileg olykor megterhelő, de ugyanakkor egy csodaszép szakma is. A megfelelő képesítés birtokában és kellő elhatározással itt kereshet szociális gondozó állást Egerben.

A szociális gondozói munka sokszínűsége

Egy szociális gondozó nagyon sokféle tevékenységet végez, azonban ami ezekben közös, az a segítségnyújtás. Éppen ezért ennek a szakmának az értéke felbecsülhetetlen. Ezek a szakemberek nem csupán az idős emberek ellátásában vagy olyan általános feladatok elvégzésében segíthetnek, mint a mosdóhasználat, étkezés vagy öltözködés, hanem a fiatalabbaknak is segítséget nyújtanak, például egy krónikus beteg vagy fogyatékossággal küzdő személy számára.

Ezenkívül nem csupán a gondozott személlyel állnak folyamatos kapcsolatban, hanem a hozzátartozókkal is. Folyamatosan tájékoztatják őket a gondozott állapotáról, aktuális helyzetéről. Emellett szükség esetén az egészségügyi dolgozókkal is egyezetetnek.

Mi kell ahhoz, hogy szociális gondozóként helyezkedjünk el?

A megfelelő képesítés természetesen elengedhetetlen, azonban vannak olyan készségek, amelyek szintén nagyon fontosak, hogy helyt tudjunk állni ezen a pályán. Ilyen például a kedvesség és a nyitottság. Emellett természetesen a türelem, empátia is nagyon fontos tulajdonságok, melyek sokat segíthetnek a munkavégzés során. Az idős, beteg, kiszolgáltatott emberek kapcsán az együttérzés is elengedhetetlen.

Mindazok, akik emberekkel foglalkoznak, pontosan tudják, hogy mennyire meg tudja könnyíteni a munkát és az emberi kapcsolatok kialakítását a megfelelő kommunikációs készség. A jó fizikai állapot sem árt, hiszen egy beteg, legyengült ember ellátása, akár emelése szükséges lehet.

A gondozott személy ápolása során, különösen, ha egy beteg emberről van szó, akkor könnyen előfordulhat, hogy gyógyszert kell adagolnunk, bekötni az infúziót, vagy fecskendőt kell alkalmaznunk. Emellett, ahogy egyre fejlettebbek az egészségügyi eszközök, úgy némi műszaki érzék sem árt, hogy ezeket kezelni tudjuk.

Nehéz, de szép szakma

Kevés annál nemesebb hivatás van, mint amikor mások segítése a feladatunk és ennek a feladatunknak szívvel-lélekkel eleget teszünk. Vannak nagyon nehéz helyzetek, pillanatok, azonban ez a szakma nagyon sok szépséget és erényt is magában foglal.

Kapcsolódó cikkek