Tiszaújváros igazi magyar sikertörténetet tett le az asztalra, vajon mi a település titka?

Megosztás

Debrecen és Miskolc is sokat fejlődött az utóbbi években és egyre vonzóbbá vált. De amit egy másik B-A-Z megyei település véghez vitt, igencsak egyedülálló. Mitől lett ennyire kapós Tiszaújváros?

Az utóbbi években sokat profitált az oda érkező működőtőkéből a város. Tiszaújvárosban az utóbbi években annyi vendégmunkás fordult meg, hogy sokkal jobban megérte ott lakásba fektetni, mint a nagyobb egyetemvárosokban. Miskolcon és Nyíregyházán pedig bár alacsonyabbak a lakásárak mint Debrecenben, hozamok tekintetében mindkét város versenyképes. Hogy mi történik ezen települések lakáspiacain, arról ezúttal is helyi szakértőket faggatták, a részleteket a Portfolio.hu munkatársa osztotta meg.

Miskolc esetében a város lakáspiacát az autópálya megépülése, a városban és a környező településeken megvalósított ipari beruházások, valamint turisztikai és sportéleti fejlesztések formálták. Folyamatosan érkeznek kisebb-nagyobb cégek, elsősorban autóipari szegmensből, de az utóbbi évek igazán nagy beruházásai sajnos elkerülték a várost. Bár az ipari park így is teljesen megtelt, nagy ok nem lehet panaszra.

Ugyanakkor az elmúlt években megvalósult úthálózatfejlesztések hatására és központi elhelyezkedésének köszönhetően stratégiai fontosságú településsé vált lakhatási szempontból a megyeszékhely. Tiszaújváros és Kazincbarcika fél-fél órányi távolságra van, előbbiben a MOL-nak zajlik egy hatalmas beruházása, utóbbinál a BorsodChem bővíti gyárterületét. Debrecenben pedig épül a BMW-gyár és az M30-as autópálya meghosszabbításával már Szlovákia is mindössze egy órán belül elérhető. Északon a kassai Volvo gyárat érdemes megemlíteni, nem megfeledkezve az M30-as autópályán néhány perc alatt elérhető Szikszó városáról sem, ahol a HELL Energy fejleszti folyamatosan gyárát, így lakhatás szempontjából jó alternatívát kínál ezen cégek dolgozói számára a település – mondta el Farsang Sándor, az OTP Ingatlanpont Északkelet-magyarországi Régió vezetője.

A szakértő szerint Tiszaújvárosban, a MOL területén 2017-től folyamatosan történtek és történnek ipari beruházások. A Butadién műgumigyár, mely az autógumiabroncsok alapanyagát állítja elő, japán technológiával létesült, 2019-2020-ben indult az Olefingyár rekonstrukciója a német Linde, mint fővállalkozó és a török Teknokon Industry Kft., mint kivitelező által. 2018-ban kezdődött a MOL Petrolkémia Zrt. Poliol megaprojekt a magyar állam és az unió támogatásával, mely még jelenleg is folyamatban van. Itt a német Thyssenkrupp a fővállalkozó, számtalan alvállalkozóval, kivitelezővel, a világ szinte minden tájáról, 18 országból érkező vendégmunkásokkal. Az alvállalkozók nagy része olasz, román, török, szlovák cégek, de vannak izraeli ügyfelek is.

Bár az iparterületen belül lakókonténereket építettek a vendégmunkások nagyobb része számára, a környező településeken a befektetők családi házakat is vásároltak jelentős számban, azokat apartmanná alakítva létesültek szálláshelyek a munkások számára. “Ennek hatása a lakáspiacra inkább 2019-től érződött jobban. 2017-2018-ban is vásárolgattak a befektetők, viszont ezt követően érzékeltük, hogy az ország más tájáról is elkezdtek nálunk vásárolni ingatlanokat, mivel a bérleti díjak a kereslettel párhuzamosan elkezdtek emelkedni.

Összehasonlítva az akkori ingatlanárakat és bérleti díjakat, jobban megérte Tiszaújvárosban vásárolni, mint az egyetemi városokban.

A tavalyi évig jelentős volt a lakásárak emelkedése, ami szintén a befektetőknek volt köszönhető. Ebben az évben viszont már alig volt igény cégek általi bérleményekre, emiatt csökkent a vásárlói kedv is, ebből kifolyólag az ingatlanok ára is csökkenni kezdett. A kereslet visszaesése főleg annak tudható be, hogy a Poliol-on dolgozók létszáma jelentősen lecsökkent, már a finisben van a projekt és az Olefin rekonstrukció is befejeződött, a MOL kisebb beruházásai pedig lassan és nehezen indulnak. A Jabil Circuit Hungary is épített az ipari parkban egy új csarnokot 3 éve, ott jellemzően ukrán vendégmunkások dolgoznak, ők nagyrészt apartmanokban, családi házakban vannak elhelyezve, de a tavalyi évtől az ott dolgozók elkezdtek lakást bérelni. Emellett Tiszaújváros közelében zajlik egy napelempark építés is, ahol nagyrészt ukrán munkavállalók dolgoznak” – olvasható az elemzésben.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek