Hírzárlat a megyei kórházban folyó nyomozással kapcsolatban

Megosztás

Szinte mindenki erről beszél a városban, de konkrétumokat sem a helyi médiában nem talál az ember, sem a hivatalos szervektől nem lehet megtudni részletesebb információkat. Ami bizonyos: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházzal összefüggésbe hozható bűntett kapcsán három gyanúsítottat hallgatott ki a rendőrség.

Szerkesztőségünk előbb szerdán kereste meg a megye legnagyobb kórházának vezetését, arról érdeklődve, hogy kihallgatták-e az intézmény bármely munkatársát a BAZ Megyei Főügyészség részéről. Dr. Révész János főigazgató válaszlevelében arról tájékoztatott minket, hogy „az intézmény sem formálisan, sem informálisan nem rendelkezik információval arról, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség dolgozóink közül bárkit kihallgatott volna.”

Másnap ismét próbálkoztunk információt szerezni a több mint egy hónappal ezelőtt elkezdődött ügyről, és azt kérdeztük, „folyik vagy folyt-e az elmúlt hónapokban vizsgálat bármilyen bűnügy kapcsán a BAZ Megyei Központi Kórház bármelyik vezető beosztású alkalmazottja, orvosa ellen, ha igen, hány személyt érintett, kikről van szó, és minek a kapcsán. Továbbá: összefüggésben áll-e az a tény az általunk ismert nyomozással, hogy megváltozott az önök kórházi vezetésének személyi összetétele, azaz gyanúsítotti mivolta miatt elbocsátottak volna valakit.”

A főigazgató köszönettel vette ismételt megkeresésünket, de a segítségével ezúttal sem jutottunk közelebb a megoldáshoz, ugyanis csak annyit közölt, hogy „az intézmény bármely jelenlegi dolgozója, korábbi dolgozója, de akár jövőbeni dolgozója esetében személyes információkat vagy a munkavégzéssel kapcsolatos tájékoztatást csak a törvényi szabályozókban előírt társadalmi szervezetekkel, hatóságokkal van módunk megosztani. Személyiségi jogokra tekintettel sem munkaerő felvétel, sem távozás esetében információt nem adhatunk ki.”

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya szerencsére közlékenyebb volt, és arról tájékoztatott minket, hogy vesztegetés elfogadása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatnak nyomozást, amelyben három gyanúsított kihallgatásra került sor. Varga Rudolf rendőr százados, sajtóreferens hozzátette, hogy a nyomozás sikeres lefolytatása végett további információkat nem áll módjában megosztani lapunkkal.

Időközben a kezünkbe került a Népszava nyomtatott változatának egy cikke (online nem fellelhető az írás), amely december 30-án került az újságosokhoz. Az anyag arról szól, hogy három vezető orvosnak is megszüntették a munkaviszonyát december elején a megyei kórházban. A lap információi szerint az érintettek hálapénz ellenében segítettek a várólistán való előbbre jutásban a pácienseknek. A lapban megjelent a Szentpéteri kapui létesítmény cáfolata, mely szerint „a várólisták kezelése intézményünkben a külső és belső szabályozó rendszerekben foglaltak szerint történik, szabálytalanságra vonatkozó bejelentés az intézmény vezetéséhez nem érkezett, és a belső ellenőrzés során sem tártunk fel visszaélésre utaló adatokat.”

A Népszava híradása a kórházi nyomozásról

Mint ismert, 2019-ben a parlamentben egyszer már szóba kerültek olyan nyomozási ügyek, melyek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházzal voltak kapcsolatosak. Akkor egy képviselői kérdésre Polt Péter legfőbb ügyész viszonylag részletes választ adott, sőt további nyomozásokról is beszámolt. Közlése szerint akkor összesen négy megkezdett hatósági eljárás zajlott. Eszerint a Nemzeti Nyomozó Iroda az emberi test tiltott felhasználása (2019) és különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés (2018) miatt nyomozott. Másodsorban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás (2018) miatt vizsgálódott. Harmadsorban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés (2019) és más bűncselekmények miatt folytatott eljárást.

Az akkori nyomozások befejezéséről vagy jelenlegi állásáról azóta nem érkeztek információk, ám az mindenképpen kijelenthető, hogy az esetek végkifejletétől függetlenül az ilyen jellegű ügyek finoman szólva sem tesznek jót egy közintézmény hírnevének.

Egy 2016-os belső utasítás, amelynek másolata akkor bejárta a teljes magyar sajtót. Most úgy tűnik, a lájkolások megtiltása ellenére is eljutnak a negatív hírek az emberekhez

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek