A magánorvosokat rendelettel kényszeríti bele a kormány az állami egészségügybe

Megosztás

Csak egy apró trükköt alkalmazva kellett belekapaszkodniuk egy fontos szálba, ami nélkül az érintett orvosok a működési engedélyüket veszíthetnék el. Havi 20 órát kötelező lenne eltölteniük az állami egészségügyben, különben nincs engedély, tehát magánpraxis sincs.

Január 1-én hatályba is lép a változtatás.

A magánellátásban dolgozókat rendelettel kötelezné a kormány arra, hogy havonta 20 órát dolgozzanak az állami egészségügyben – írja a Hvg.hu. A kormány honlapjára felkerült tervezet szerint

a továbbképzésre kötelezett orvosok és egészségügyi felsőfokú szakirányú végzettséggel rendelkezők csak akkor kapják meg a gyakorlati továbbképzésük teljesítésének igazolását, ha havonta 20 órát eltöltenek valamelyik közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál.

A tervezet 2. bekezdése egyértelműsíti, hogy ez csak azokra vonatkozik, akik nem közfinanszírozott, nem állami vagy nem önkormányzati szolgáltatónál vannak főállásban.

Az ügyeleti ellátással is lehet teljesíteni az előírást, akkor 20 helyett 10 óra lesz a gyakorlati idő.

Ezzel tulajdonképpen a kormány beismerte, hogy az állami egészségügy a magán- és állami ellátás szigorú szétválasztásával nem működik. A kérdés csak az, mi lesz ennek a következménye. A HVG korábban azt írta, az egészségügyi törvénytervezetről szóló egyeztetéseken felmerült, hogy csak az kaphasson engedélyt magánpraxisra (a teljes egészségügyet nézve), aki havi 16-20 órát kötelezően leszolgál állami szakrendelőben vagy kórházi osztályon.

Több egészségügyi rendelettervezet is megjelent, de Kunetz Zsombor egészségügyi elemző a Facebook-oldalán azt írta, ez a rész tűnik a legbrutálisabb és leghúzósabb változásnak.

Ugyanis minden szakvizsgával rendelkező orvosnak meg kell újítania a működési engedélyét öt évente, amihez bizonyos mennyiségű tudományos aktivitás és igazolt orvosi munka szükséges. Ezt eddig akár az állami rendszerben, akár a magánellátásban, vagy akár külföldi munkavégzéssel is lehetett igazolni – magyarázza Kunetz.

Most a “teljesen magánellátásba menekült orvosokat” próbálják meg visszakényszeríteni az állami ellátásba úgy, hogy ez idő alatt ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk is. Például őket is át lehet vezényelni másik telephelyre.

“Egy biztos: a további bizalmat ez a rendelkezés tovább rombolja, és az elvándorlást is fokozni fogja. Sőt, azon külföldön dolgozóknak, akik eddig megtartották egy esetleges visszajövetel kapcsán a magyar engedélyüket ez most ennek biztos elengedését, tevékenységük végleges külföldre költöztetését jelenti. Nagyon úgy tűnik, hogy ez a szorgalmas, ámde buta, felkészületlen egészségügyi vezetés csak beveri azt a végső szöget” – tette hozzá Kunetz.

Kapcsolódó cikkek