A háborús rezsipánik kellett ahhoz, hogy végre elkezdjük észrevenni évtizedes lemaradásunkat

Megosztás

Az átlagemberek lakóhelye zabálja az energiát, különösen a fűtés terén. Szinte senki nem foglalkozott eddig azzal, hogy lakása megfelelően legyen szigetelve és ne az utcát fűtse. Most döbbenhettünk rá, mennyire le vagyunk maradva.

  • A rezsicsökkentés időszakában keveseket foglalkoztatott aktívan a kérdés, mennyire energiapazarló a magyar épületállomány.
  • Ezen belül különösen a lakóházak elavultsága lett most fontos téma: a magyarokat sokként érte, milyen költségeket produkálnak az ingatlanjaik, ha a rezsi egy részéért piaci árat kell fizetni.
  • A gázárak idővel rezsicsökkentés nélkül is visszatérnek majd egy elviselhetőbb sávba, de az előttünk álló hónapokban több millió ember fog súlyos árat fizetni azért, hogy Magyarország nem tartotta elég fontosnak az épületek energiahatékony felújítását.
  • Forrásokban, kapacitásokban gazdag éveket vesztegettünk el, most már soha nem látott tempóra kellene kapcsolni ahhoz, hogy a kormány elérje a korábban kitűzött céljait.
  • De a pániknak köszönhetően legalább megnőtt az emberek érdeklődése az energiahatékonysági beruházások iránt. Van rá esély, hogy a következő uniós ciklusban az állam végre uniós pénzt is juttat a területre.

Magyarország lakóházai az ország teljes energiafelhasználásának 32 százalékát adják, ezzel a legnagyobb fogyasztónak számítanak. Amíg ehhez a mennyiségű energiához olcsón lehetett hozzájutni, ez kevésbé zavarta a lakosságot, a rezsicsökkentés részleges kivezetése óta azonban központi problémává vált, hogy sokan az utcát fűtik télen. Ez az állapot valójában eddig is elkeserítő volt a klímacélok szempontjából,

a háztartási energiafogyasztás ugyanis a teljes szén-dioxid-kibocsátás 36 százalékáért felel,

és Magyarországon a háztartások végső energiafelhasználásának 72-74 százaléka fűtési céllal történik (szemben az EU-átlag 64 százalékkal). Mégis egy háborúnak kellett kitörnie a szomszédban ahhoz, hogy a magas árakkal és a külső energiafüggőséggel együtt végre széles körben napirendre kerüljön a kérdés. További részletek a Telex cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek