Biztosan működnek a szankciók? A háború kitörése óta az oroszok 158 milliárd eurót kerestek az energiaexporton

Megosztás

Az energiaárak az egekbe szöktek, az országok többsége pedig jó előre igyekezett, akár jelentősen magasabb áron is komoly tartalékot képezni például orosz gázból és olajból. Nem kivétel az EU sem. Biztos, hogy annyira nagy kárt okozott a háború az orosz gazdaságnak? Nem lehet, hogy az EU-nak nagyobbat?

Oroszország az Ukrajna elleni invázió elindítása utáni fél évben, vagyis februártól augusztus végéig 158 milliárd eurónyi bevételt könyvelhetett el energiahordozók exportjával – írja az AFP hírügynökség a Center for Research on Energy and Clean Air finn kutatóintézet becsléseire hivatkozva.

A kutatóintézet egyben szigorúbb és hatékonyabb szankciókra szólít fel az orosz szén-, földgáz- és olajexporttal kapcsolatban.

A 158 milliárd euró (forintban ez közel 64 ezer milliárd, és nagyjából megfelel a teljes magyar gazdaság egy éves teljesítményének) jóval magasabb, mint az oroszok tavaly ilyenkori energiabevétele, annak ellenére, hogy a nyugati országok szankciókkal sújtják az oroszokat. Ennek az az oka, hogy a háború kitörése nyomán az árak brutálisan megemelkedtek, és sok ország jó előre be akart spájzolni a télre, hogy később Putyin ne tudja zsarolni őket a csap elzárásával.

Az orosz energiahordozók legnagyobb vásárlója ironikus módon épp a szankciókkal leginkább fenyegető EU, aminek 85 milliárd euró volt az összesített orosz energiaszámlája fél év alatt. A második legnagyobb partner Kína (35 milliárd), majd Törökország következik 10,7 milliárddal. (Telex.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek