3 ok, ami miatt a rádióhallgatás sosem fog kimenni a divatból

Megosztás

Habár a rádiózás hazai berkekben is közel 100 éves múltra tekint vissza, népszerűsége ezalatt mit sem fakult. Sőt, akad néhány olyan tényező, melynek köszönhetően elmondhatjuk, hogy a rádió a jövőben is az egyik meghatározó médium marad, az internet és a televízió térhódításának ellenére. 

Egyre növekvő, mindenféle igényt kiszolgáló kínálat

Míg a rádiózás hajnalán csupán 1-2 csatorna keringett az éterben, ma már nincs olyan zenei ízlésű, érdeklődési körű ember, aki ne találna az igényeinek megfelelő rádióadót. Ráadásul napjainkban már nemcsak a földfelszíni sugárzással közvetítő csatornák közül lehet választani, hiszen számos rádió érhető el az interneten, például a MyOnlineRadio weboldalán

Több olyan adó is létezik, amely kizárólag online közvetít, hiszen így sokkal kisebb költségvetésből lehet rádiót üzemeltetni, ugyanis nem kell költeni drága berendezésekre és a frekvenciák bérleti díjára. Ez remek lehetőség azoknak a kisebb csatornáknak, akiknek szűkösek az anyagi lehetőségeik, viszont olyan tartalmat közvetítenek, amelyre van igény a hallgatók körében. 

Ezért érdemes nemcsak az analóg közvetítésű csatornák között keresgélni, hanem az interneten is, hátha itt találsz rá az új kedvenc rádiódra.

Olyan kikapcsolódási lehetőség, ami nem igényel teljes figyelmet

Megnézni egy újabb részt a kedvenc sorozatodból vagy olvasni egy jó könyvet remek szórakozás; csakhogy az élményt nagyban lerontja az, ha közben ott motoszkál a fejedben, hogy még rengeteg dolgod lenne, amivel így nem haladsz.

Az olvasás és a filmezés ugyanis olyan tevékenységek, melyek a teljes figyelmedet követelik – úgy nem lehet élvezni egy sorozatot, ha közben mondjuk takarítasz és csak fél szemmel követed a képernyőt, és az olvasás sem szórakoztató, ha minden mondat után félbeszakítod.

A rádiózással viszont nincs ilyen probléma. Miközben a füleddel a műsorra koncentrálsz, a kezed és a szemed szabadon mozoghat. A háttérben szóló rádió mellett nyugodtan összehajtogathatod a ruhákat, letörölgetheted a polcokat, megfőzheted az ebédet, edzhetsz, megpucolhatod az ablakot… Nem foglal le annyira, mint egy film vagy egy könyv. Így a szórakozásról sem kell lemondanod, és az egyéb feladatokkal is tudsz közben haladni.

Ráadásul a hallott dolgokat a képzeleted segítségével kell megjeleníteni a fejedben, így a televíziózással ellentétben a képzelőerődre is jó hatással van. Monoton tevékenységek közben kifejezetten hasznos az efféle “agymunka”.

Lehetőséget ad az interakcióra

A legtöbb médiumnál csak egyirányú kommunikációra van lehetőség, azaz te befogadod a feléd áramló információkat, de nem tudsz róluk visszajelzést adni. Nos, a rádió itt is kivételnek számít.

Sok csatornán vannak ugyanis olyan műsorok, ahol lehet dalt kérni, üzenetet küldeni, de egyes adókon “betelefonálós” programok is vannak, ahol élő adásban, kulturált keretek között vitathatod meg a műsorvezetővel az adás témáját. Ez jellemzően valamilyen aktuális gazdasági, politikai esemény, melyről a legtöbb embernek megvan a maga álláspontja.

Kapcsolódó cikkek