Bejönnek a sarcolások? A magyar állam hatalmas plusszal zárta a júliust

Megosztás

Amit a választások előtt bőkezűen szétosztogattak Orbánék, azóta látványosan visszaszedik a lakosságtól. A július kiemelkedően jól sikerült, örülhetnek azok, akiket megrövidítettek a Fidesz friss intézkedései, mert legalább az állami költségvetés jól járt.

Júliusban az államháztartás központi alrendszere 255,7 milliárd forint többletet ért el, ezzel a hónap végére 2636,5 milliárd forintra csökkent az év elejétől halmozódó, júliusban már 2900 milliárdos szinten lévő deficit – közölte hétfő délelőtt a Pénzügyminisztérium a júliusi államháztartási gyorsjelentésében (a részletes adatokat augusztus 23-án hozzák nyilvánosságra).

A központi költségvetés 2729,5 milliárd forintos hiányban van, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 125,8 milliárd forintosban, míg az elkülönített állami pénzalapok 218,8 milliárd forintos többletben zárták a júliust. Ez még a májusi véginél is kedvezőbb, nagyjából az április végivel megegyező adat.

Mindez azt jelenti, hogy hét hónap után a központi költségvetés az éves hiánycél 87,17 százalékán áll, míg a teljes államháztartási alrendszer hiánya az éves cél 83,63 százaléka. Ez jelentős javulás az első féléveshez képest, hiszen június végén a központi költségvetés még 97 százalékon, a teljes államháztartás 92 százalékon volt. Az elmúlt évivel összevetve viszont még mindig nem túl rózsás a helyzet, akkor július végén a központi költségvetés hiánya az éves cél 74,5 százalékán, a teljes államháztartásé a 78,8 százalékán állt, az államháztartási hiány 1803,7 milliárd forint volt.

A választások előtti osztogatások miatt, illetve a február végén kitört háború okozta energiaár-robbanás miatt a kormánynak június óta több lépésben kiigazító intézkedésekről kellett döntenie. A megszorítások június elején a visszamenőleges hatállyal kivetett – és például a Molnál azóta már emelt – extraprofitadók bevezetésével kezdődtek, majd jöttek az Orbán-csomag további lépései, a kedvezményes adózást biztosító kata adónem kvázi eltörlése szeptember 1-től, illetve a rezsicsökkentés csökkentése, a kormány szerinti átlagfogyasztás fölötti áram- és gázár emelése augusztus 1-től egy úgynevezett lakossági piaci árra.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek