Megéri az árát a drágább robotporszívó?

Megosztás

Ha az ember beírja valamelyik keresőbe, hogy robotporszívó, akkor temérdek ajánlatot fog látni. Elsőre egészen meglepő lehet, hogy milyen árkülönbség van az egyes árucikkek között.

Vannak robotporszívók egészen megfizethető áron is, de hat számjegyű összegért is kínálnak ilyen masinát. Joggal vetődik fel a kérdés, hogy melyiket érdemes választani? Jó egyáltalán valamire egy alap robotporszívó? Mindenképpen a drágábbak között célszerű nézelődni?

Számít a márka

Természetesen ahogyan minden elektronikai terméknél, úgy egy robotporszívó esetében sem elhanyagolható szempont, hogy milyen márkát vásárolunk. Nem arról van szó, hogy fel tudunk vágni a barátaink, rokonaink előtt, ha egy jól csengő márkanév van írva a háztartási robotunkra, hanem az általa elvégzett munka minősége és az eszköz tartóssága inkább a lényeges.

Egy iRobot Roomba porszívó kapcsán aligha éri majd csalódás az embert. Egy márkán belül is van azonban több különböző kivitel, szóval ha tudjuk azt, hogy milyen márkájú gépet vennénk, még mindig nem olyan könnyű a választás.

Amit a kivitelekről tudni érdemes

Jó hír, hogy az iRobot Roomba termékei pont olyan színvonalú munkát végeznek, akár az olcsóbb, akár a drágább verzió mellett teszi le az ember a voksát. Akkor mégis mitől olcsóbb az egyik, mitől drágább a másik masina ugyanattól a gyártótól?

Lényegében az automatizáltság mértéke a vízválasztó. Mindez azt jelenti, hogy ha már működnek, akkor pont ugyanúgy viselkednek, hiszen ugyanaz az algoritmus dolgozik bennük, amikor bejárják a szobát és végzik a takarítást. Egy alap kivitelű Roomba robotporszívót viszont manuálisan kell beindítani és virtuális fal hiányában arról is kell gondoskodni, hogy ne hagyja el az adott szobát. Ha van virtuális fal, akkor ezzel sem szükséges foglalkozni.

Minden robotporszívó képes visszatalálni a dokkolóállomásra, és fel is tölti magát. Ennek persze feltétele, hogy a dokkolóállomást úgy helyezzük el, hogy a gép meg is tudja találni azt.

Ezért lehet vonzó egy önállóan elindulni képes modell

Bár amint korábban írtuk, az alap kivitel is tud mindent, amit egy robotporszívónak tudnia kell, vannak olyan funkciói a drágább modelleknek, amik vonzóvá teszik azokat. Azok a gépek, amik önállóan képesek indulni, beprogramozhatók, hogy mikor végezzék a takarítást a hét különböző napjain. Beállíthatjuk, hogy például délelőtt tízkor induljanak útra hétköznap, amikor garantáltan nincs otthon senki. Így a gép felügyelet nélkül elvégzi a dolgát.

Ezekhez a drágább gépekhez már automatikusan adnak virtuális falat. A robotporszívók az ajtók becsukásával könnyen kordában tarthatók, ám ha olyan helyiségben szeretnénk használni, ahol nincs mind a négy irányból fal vagy ajtó, akkor egy infravörös fényt kibocsátó virtuális fallal tudjuk elérni, hogy a robotporszívó egy megadott szobában maradjon.

Vannak már olyan Roomba robotporszívók is, amik szobáról szobára képesek navigálni. Ezek jelentik a csúcskategóriát, e masinákhoz már gyakran extra szűrők, kefék és távirányítók is járnak.

Kapcsolódó cikkek