Rogán Cecília, Rákay Philip, Várkonyi Andrea, Orbán Győző – rengeteg NER-lovag termel extra profitot, miért maradnak ki?

Megosztás

Felsorolni sem rövid azon személyek számát, akik a Fidesz kormányzása alatt tollasodtak meg, közülük pedig jó néhányan hihetetlen hatékonyságot képesek felmutatni. Van náluk extra profit rendesen, az adózás azonban valahogy mégsem rájuk fókuszál, pedig farzsebből kifizetnék Orbánék új adóját. Csak nem akarják, mert a “jó” oldalon vannak.

Valószínűleg nagyon sokszor fogjuk hallani a következő hónapokban az extraprofit szót, miután a kormány a saját kommunikációja szerint erre vetné ki az új különadókat. Ugyan az, hogy mi számít extrának, közgazdaságilag finoman szólva is nehezen értelmezhető, az így is látszik, hogy nem egy olyan NER-közeli cég van, amely elég komoly nyereséget tudott összehozni.

Sokféleképp lehet mérni egy cég üzleti sikerét, ezek közül az egyik fontos mutatószám az, amelyet a Hvg vizsgálatában kiválasztott: az adózás utáni nyereség és a nettó árbevétel aránya. Ez azt mutatja, hogy ha egy cégnek a vevői kifizetnek 100 forintot, abból hány forint lesz a profit. Tucatjával találtuk az olyan NER-közeli cégeket, amelyeknél ez az arány bőven 10 százalék fölötti, de a 20–30 százalék fölötti arány sem ritka. Összehasonlításképp azt érdemes megnézni, hogy például a telekommunikációs szektorban a leggyakrabban 7–8 százalék körüli szokott lenni ez az arány, a kereskedelemben a nagy üzletláncoknál pedig 1–3 százalék.

A lista természetesen nem lehet teljes, ötvenegy cég 2021-ről szóló éves beszámolóját néztük át. Az persze egy szubjektív dolog, hogy mi számít NER-közelinek – a fideszes politikusok és rokonaik, valamint kormánypárti kötődésüket nyíltan vállaló szereplők és egy állami cég mellett a 2010 óta lefolytatott állami közbeszerzések legnagyobb nyerteseit vettük ide.

Az 50 megvizsgált cég közül 20-nál volt a profit és a nyereség aránya 15 százalék fölötti. Ebből négynél 100 százalékosnál is nagyobb az arány – olyan cégekről van szó, amelyek valamelyik más vállalatok tulajdonosai, nem a saját árbevételükből van profitjuk, ezért nem igazán volna korrekt összehasonlítani őket a többivel –, a többi tizenhatnál így néz ki az arány:

Vagyis ez alapján a győztes a Top News Hungary Kft. Ez a cég a TWN.hu bulvárportál üzemeltetője, Rogán-Gaál Cecília és Sarka Kata tulajdonában van, és ahhoz képest, hogy azért nem a magyar média legolvasottabb lapjáról van szó, egészen elképesztő arányban csináltak nyereséget a bevételükből: 1,56 milliárd forint folyt be hozzájuk, a profit pedig 1,33 milliárd forint lett. A tulajdonosok ezt az egészet ki is vették osztalékként. Hogy miből lett ekkora bevételük, az a céges beszámolóból nem derül ki, de mivel csak 51 millió forint anyagjellegű, 37 millió forint személyi és 15 millió forint egyéb ráfordítás, valamint másfél millió forint értékcsökkenési leírás áll a kiadási oldalon, nagy lett a nyereség.

A lista második helyére egy állami cég került: az Egy a Természettel Kft. Ez a vállalat a vadászati világkiállítás és az eucharisztikus kongresszus szervezője volt. A 77,9 százalékos nyereség/bevétel arányukhoz azt érdemes hozzátenni, hogy a bevételeik között a legfontosabb tétel az „egyéb bevétel” kategória volt (feltehetően ennek a nagy része állami támogatás), a jegyárbevételük csak 239 millió forint lett. És persze azt kell még hozzátenni: mivel egy nonprofit állami cégről van szó, a nyereség nem gazdagít senkit, azt visszateszik az eredménytartalékba.

A dobogó harmadik fokára Rákay Philip tanácsadó cége, a Norton Consulting került, amely 519 millió forint árbevételből csinált 367 millió forint nyereséget. Majdnem ugyanekkora nyereségarányt hozott össze Matolcsy Ádám Magyar Stratégiai Zrt.-je, amelynek a nevéből nem derül ki, de ingatlanos cég. Szintén bekerült 50 százalék fölé a BDPST Koncept Kft. – ez Tiborcz István BDPST Zrt.-jének a leányvállalata, a hotelek márkastratégiájának kialakításával foglalkozik, az ügyvezetője Orbán Ráhel – és Szijjártó Péter feleségének belsőépítészettel foglalkozó cége, az Interior Design Kft.

Ezek azonban a Top News Hungaryt kivéve „csak” százmilliós nagyságrendű összegeket jelentenek, a BDPST Koncept profitja pedig még a 7 millió forintot sem érte el. A nagyon nagy árbevételből milliárdos nyereséget összehozó cégek inkább az élboly második felében vannak:

  • a West Hungária Bau Kft. 14 milliárdos (17 százalék),
  • a ZÁÉV 12 milliárdos (15 százalék),
  • az LVC Diamond Kft., Garancsi István kaszinós cége 10 milliárdos (33 százalék),
  • a Mészáros és Mészáros Zrt. – most már nem Kft.-ként működik, ahogy annak idején megismerhettük – 4,6 milliárdos (21 százalék),
  • Balásy Gyula kommunikációs cége, a Lounge Design 3,5 milliárdos (18,5 százalék),
  • Orbán Győző Dolomit Kőbányászati Kft.-je pedig 1,8 milliárdos (37 százalék) nyereséget hozott össze tavaly.

És ez még mindig nem minden, ez csak egy szelet. További részleteket a Hvg.hu cikkéből tudhatunk meg.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek