Generációkon átívelő traumák – mihez kezdhetünk velük?

Megosztás

A transzgenerációs traumák nagyon sokfélék lehetnek, akár valamilyen katasztrófa, erőszakos bűncselekmények vagy szexuális jellegű erőszaktevés, zaklatás is vezethet a kialakulásához, következményeik pedig szintén szerteágazóak.

Tünetek, amelyek utalhatnak transzgenerációs traumák jelenlétére

Az Onlinepszichológus.net szakemberei hatékony segítséget nyújtanak a traumák kezelésében, s ez alól a generációkon átívelő traumák sem jelentenek kivételt. Erre a problémára nagyon sokféle tünet megjelenése jellemző lehet, ezért sokszor már a diagnózis sem könnyű.

Egyrészt a lelkieket tekintve megjelenhet a szorongás, a bizalmatlanság, a bezárkózás, a depresszió, sőt, akár a pánikrohamok is. A félelmek között gyakori az aggódás a halál vagy sérülés miatt, a túl rövid jövőtől való aggodalom is előfordul, de emellett megjelenhet az eltúlzott éberség, az álmatlanság, illetve a rémálmok, valamint a túl erőteljes készenléti állapot is. Kifejezetten jellemző az alacsony önbizalom és a gyenge önbecsülés. 

Másrészt azonban mára már a fizikai következmények is bizonyítottak, például kimutatható hatást gyakorol a transzgenerációs trauma az immunrendszerre, amelynek következménye akár autoimmun betegség vagy más problémák kialakulása is lehet.

Ebből a szempontból az agyi védekezőképesség sem marad érintetlen, így a mikroglia reparációs zavaraival is számolnunk kell. Ezeken keresztül pedig genetikai változások történnek, így valóban a következő generációk is meg tudják ezt örökölni.

Habár a biológiai aspektus a kételkedőket is meggyőzi, a sokféle következmény nem könnyíti meg a generációkon átívelő traumák diagnosztizálását, de annak ellenére, hogy konkrét definíciója nincs, mégis jól beazonosítható. Hogyan?

Honnan lehet tudni, hogy ezzel a jelenséggel állunk szemben?

A mentális zavarok között ugyan nem található a transzgenerációs traumának pontos meghatározása, a szakemberek között elég elfogadottak azok a tényezők, amelyek alapján besorolható a jelenség.

Hogyan lehet kezelni?

Mivel ez egy rendkívül összetett állapot, s nem kizárólag az adott egyénre van hatással, ezért a legfontosabb, hogy a generációkon való öröklésének megakadályozása elsődleges szempont legyen. 

A gyógyítás pszichoterápiás módszerrel végezhető, illetve a tünetek súlyosságától függően párhuzamos gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Akár egyéni, akár családterápia formájú munka is elképzelhető. 

Az egyéni pszichoterápia keretén belül különböző traumaterápiás módszerek, sématerápia, valamint kognitív viselkedésterápia is jól működhet, míg családok esetében a rendszerszemléletű családterápia mellett még a narratív terápia is felmerülhet hatékony megoldásként.
Megvalósulhat a trauma feldolgozása, leszámolhatunk a különböző félelmekkel, s olyan működő megküzdési módszereket sajátíthatunk el, amelyek révén végül teljes, boldog életet élhetünk.

Kapcsolódó cikkek