Nem minden energiaital, ami annak látszik – nézzük meg rendesen, mit veszünk

Megosztás

Vannak, akik esküsznek rá, vannak, akik ki nem állhatják. Az energiaitalok alig néhány évtizedes történelme során eleinte csak néhány márkából lehetett választani, most azonban már roskadoznak a boltok polcai a különböző fajtáktól. Csak éppen érdemes jól megnézni, mert rengeteg olyat találunk, amiből bizonyos összetevők hiányoznak, ezek után pedig sok mindent csinálnak, csak energiát nem adnak.

A Magyar Energiaital Szövetség (MESZ) honlapja a termékkel kapcsolatos tévhiteket oszlatja el. Ezt írják:

az energiaital egy olyan, viszonylag fiatal, néhány évtizedes múlttal rendelkező termékkategória, amely a több mint kétezer éves múlttal rendelkező kávéhoz képest napjainkra méltán lett a koffeinfogyasztás egyik népszerű, modern alternatívája. Ez az alkoholmentes, magas koffeintartalmú ital funkcionális előnyöket nyújt az energia és az éberség fokozásával.

Most azonban a MESZ egy állásfoglalást adott ki az MTI-nek, amelynek alighanem az volt a célja, hogy deklarálja, nem minden energiaital, ami annak látszik. Mint az írás rögzíti, minden fogyasztó két fő dolgot vár el egy energiaitaltól:

  • adjon energiát (ami főleg a bennük lévő szénhidrátoknak, így a cukornak köszönhető);
  • segítse az éberséget (amit a magas koffeintartalom biztosít).

Mint a MESZ írja:

ha azonban egy italnak a cukortartalma nulla, akkor az energiatartalma is (szinte) nulla, így logikátlan és akár fogyasztói megtévesztés is lehet, az ilyen italt energiaitalnak nevezni. Igaz, az energiaitalok tartalmazhatnak a szénhidrátokon kívül egyéb energiát biztosító összetevőket is, de ezek energetizáló hatása elenyésző a szénhidrátokéhoz képest.

Igazolható az is, hogy amely ital koffeintartalma csak egy kóla szintjével egyenlő, (10–15mg/100ml) akkor az nevezhető kólának, azaz üdítőitalnak, de semmiképpen nem energiaitalnak. Ezt erősíti a 2011. évi. CIII törvény is, amely a Népegészségügyi Termékadó vonatkozásában határozza meg az energiaital fogalmát: „energiaital az a termék, amelynek koffeintartalma meghaladja a 15 milligramm/ 100 milliliter mennyiséget”.

Amikor tehát energiát és éberséget várunk egy energiaitaltól, akkor érdemes megnézni az összetevőket is, mert könnyen belefuthatunk olyan energiamentes avagy csökkentett koffeintartalmú változatba, amely már csak nevében energiaital, és amelytől így hiába várjuk a kívánt hatást. (Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek