A matcha több, mint egy zöld tea

Megosztás

Lenyűgöző egészségügyi előnyeinek és gazdag ízének köszönhetően a matcha népszerűsége ugrásszerűen megnőtt az elmúlt években. A matcha italkülönlegességek ma már számtalan globális kávézóláncnál is megtalálhatóak, illeve matcha ízű édességek és fagylaltok is világszerte kaphatóak a boltokban. 

Míg nálunk inkább az utóbbi években terjedt el jobban, Japánban már évszázadok óta használják a teaszertartások során, mivel fokozza a fókuszt, miközben megnyugtatja a testet és a lelket. 

Mi az a matcha?

A gazdák úgy termesztik a matchát, hogy a betakarítás előtt körülbelül húsz-harminc napig letakarják a Tencha teanövényeiket, hogy elkerüljék a közvetlen napfényt. Ez növeli a klorofilltermelést, az aminosav-tartalmat, és csodálatosan elénk zöld színt ad a növénynek. A tealevelek betakarítása után eltávolítják a szárat és az ereket, majd a leveleket megszárítják és finom porrá őrlik.

A matcha történelmileg a japán teaszertartáshoz és a zen gyakorlatokhoz, köztük a meditációhoz kötődik. Úgy gondolják, hogy a teát először Kínából hozták be Japánba a 9. század elején. A teaszertartás azonban csak 1187-ben honosodott meg, amikor egy Esai nevű buddhista szerzetes elhozta Japánba a meditáció és a teakészítés kínai módszereit. 

Mit nyújt számunkra?

Az antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságú matchát nem hiába nevezzük csodafőzetnek, ugyanis számtalan egészségügyi előnnyel jár a fogyasztása.

Fogyasztásának egészségügyi előnyei

Különös tekintettel a COVID-19-re, a zöld teát nagy érdeklődés övezi a vírusellenes tulajdonságai miatt. Magától értetődik, hogy a zöld tea önmagában nem gyógyítja meg a koronavírust, de magas C-vitamin és más alapvető tápanyagtartalmának köszönhetően a zöld tea nagymértékben megerősítheti immunrendszerünket. Néhány vizsgálat viszont kimutatta, hogy a matcha kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a többi zöld tea.

Mivel egy zöld tea típusról beszélünk, amiről már bebizonyították, hogy fokozza a fogyást, ráadásul 1 g matcha porban hozzávetőleg 2 kalória van, a cukortartalma pedig nulla, ezért a fogyasztása nyugodtan beépíthető egy kiegyensúlyozott étrendbe. De az M Matcha blogjában erről a témáról többet is megtudhatunk. 

Továbbá a matcha segíthet javítani az agyműködést. Az L-teanin és a koffeintartalma együttesen csökkenti a stresszt és javítja a koncentrációt. Amint azt a japán buddhista szerzetesek több évszázaddal ezelőtt megtapasztalták, a fogyasztása tisztává és éberré varázsolja az elmét, és jobb összpontosítást tesz lehetővé. 

Hogyan használják?

Japánban a matcha, mint termék népszerűsége a csokoládéhoz hasonlítható. Különleges zöld színét mindenféle ételben láthatjuk. Növényi minőségének köszönhetően pedig még olyan sós ételeket is kiegészít, mint a soba tészta. 

A ceremoniális minőségű matcha eközben általában buddhista templomok és japán teaszertartások számára van fenntartva. Ilyen körülmények között nagy figyelmet fordítanak a tea elkészítésére, amihez a felszerelést rendkívüli gonddal választják meg. 

Kapcsolódó cikkek