Miskolcon is mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha albérletet szeretnénk

Megosztás

Bár a fővároshoz képest sehol sem vagyunk a négyzetméter-árakat tekintve, Miskolc is, a többi egyetemi várossal együtt igen drága, ami az albérleteket illeti. Ismét a panelek találhatók jobb áron, de olcsónak nem nevezhetők.

Miskolc legolcsóbb és legdrágább albérletei

A bérleti díj nagyságrendjét számos tényező befolyásolja, beleértve a lokációt, a méretet, a bútorozottságot és a lakás típusát. Ez utóbbit illetően megkülönböztethetünk panellakásokat és téglalakásokat. A panelek általában alacsonyabb négyzetméter árakon futnak, mint a téglaépítésű társaik, de ők sem mondhatók olcsónak. Mindenesetre összességében a miskolci lakások átlag bérleti díja tavaly decemberben 2250 Ft/m2-re volt tehető – írja az Uni-miskolc.hu.

A lakások átlagos mérete 50 m2 körüli – decemberi átlagár alapján Miskolcon 112 ezer forint – de ez a szám nagymértékben változik a lakóegység típusától, attól függően, hogy olcsó vagy luxus alternatíváról beszélünk. A garzonlakások vagy úgynevezett stúdióapartmanok a legkisebbek és a legolcsóbbak, az 1 hálószobás apartmanok az átlagmérethez és átlagárhoz állnak közel, míg a 2 és 3 hálószobás apartmanok nagyobb alapterületet és költséget kínálnak.

Az ingatlannet.hu kínálatában jelenleg a legolcsóbb albérlet egy 28 m2-es 1 szobás téglalakás 60 ezer Ft/hó kínálati áron. A legdrágább pedig 390 ezer Ft/hó egy közel 160 m2-es 5 szobás téglalakásért.

Mennyire kedvezők a miskolci albérletpiaci árak más egyetemi városokhoz képest?

Hazánk 5 legnagyobb egyetemi városának albérletpiaci árai között, a következő ár-rangsor állítható fel a decemberi átlagos négyzetméter árak alapján:

2022-ben sem lesznek olcsóbbak a miskolci albérletek

A jövőt megjósolni igen nehéz, hiszen bármikor jöhet egy váratlan esemény, mely mindent megváltoztat – gondoljunk csak a koronavírusra. Az elmúlt évek tapasztalatiból és az ingatlanpiac ciklikusságából azonban tehetünk következtetéseket.

Miskolc és Budapest albérletárainak egy éves alakulását nézve, inkább dráguló tendenciát figyelhetünk meg: a fővárosban kisebb mértékű, 10% alatti, míg Miskolcon egészen 20%-os áremelkedésről. Ez a tendencia folytatódhat 2022-ben is. Ezt a folyamatot az állami támogatások és az építőipari anyagárak eszeveszett drágulása pedig csak tovább fokozhatja.

Kapcsolódó cikkek