Sajnálatos igazság: a külföldi teszten messze a kínai vakcina szerepelt a legrosszabbul, van, amiben a Szputnyik jobb a Pfizernél

Megosztás

Négy oltóanyagot hasonlítottak össze egy kiterjedt vizsgálat során Bahreinben, a Sinopharm pocsékul szerepelt mindegyik szegmensben, de még mindig jobb, mint a semmi.

Négy vakcina hatékonyságát vizsgálták egy bahreini kutatásban, ami magyar szempontból azért különösen érdekes, mert hozzánk hasonlóan ott is használják a Sinopharm és a Szputnyik oltóanyagait.

A másfél milliós országban egymillióan kaptak oltást július közepéig, a legtöbben, 569 ezren Sinopharmot. 184 ezer embert oltottak Szputnyikkal, 169 ezret Pfizerrel és 74 ezret AstraZenecával, pontosabban ennek az Indiában gyártott verziójával, a Covidshielddel.

Bahreini járványügyi vezetők és a Columbia Egyetem kutatói megnézték, hogy azok a 18 év felettiek, akik az oltás után elkapták a fertőzést, milyen arányban kerültek kórházba és intenzív osztályra, illetve hány százalékban haltak meg. Mindezt összevetve az oltatlanok adataival, képet kaphatunk arról, hogy a való életben mennyire sikeresek a különböző vakcinák.

Az első, sokadszor levonható tanulság, hogy az összes vakcina jobb a semminél: az oltatlanok nagyobb eséllyel kerülnek bajba fertőzés után, mint az oltottak. Ha viszont közelebbről megnézzük a vakcinákat, jelentős különbségeket találunk:

  • az oltatlan fertőzöttek 13 százaléka került kórházba, a Sinopharmmal oltottak közül 7 százalék, a Szputnyiknál 2,2, a Pfizernél 2, a Covishieldnél pedig 1,5 ez az arány,
  • az oltatlan fertőzöttek 2 százalékát ápolták intenzív osztályon, a Sinopharmnál ez 0,6, a Szputnyiknál 0, a Pfizernél 0,05, a Covishieldnél 0,1,
  • az oltatlan fertőzöttek 1,32 százaléka halt meg, a Sinopharmnál ez 0,46, a Szputnyiknál 0,09, a Pfizernél 0,15, a Covishieldnél 0,03.

Vagyis minden szempontból a Sinopharm szerepelt a legrosszabbul. A vakcinák további összevetéséből kiderült, hogy 100 ezer Pfizerrel oltottra 136, míg 100 ezer Sinopharmmal oltottra 350 fertőzött jutott. Ez alapján tehát a kínai vakcinával nagyobb eséllyel kaphatjuk el a vírust, mint a Pfizerrel.

Arányaiban tízszer annyi Sinopharmmal oltott került kórházba, mint Pfizerrel oltott. Az intenzív osztályos kezelésnél 28-szoros, a halálozásnál hétszeres a különbség.

Az 50 évnél idősebb, Sinopharmmal oltott emberek betegedtek meg súlyosan a legnagyobb arányban, bármelyik másik vakcinával is hasonlítjuk össze.

 Oltás Bahreinben  Fotó: AYMAN YAQOOB/Anadolu Agency via AFP

Mivel Bahreinben háromszor annyi embert oltottak Sinopharmmal, mint Pfizerrel, ez valamelyest magyarázhatja a rosszabb adatokat. Viszont a kutatók szerint annyira jelentős a különbség statisztikailag, pláne az 50 év felettieknél, hogy önmagában nem lehet erre fogni az eltérést.

Az is igaz, hogy a kutatásban nem tudták vizsgálni az emberek társadalmi helyzetét és egészségi állapotát, ráadásul a tavaszi, nyári hónapokban a járványügyi intézkedések is változtak. Mindez befolyásolhatja a vírus terjedését, akárcsak a delta variáns, ami május óta domináns Bahreinben. További részletek a 444.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek