Ezért imádjuk ötven éve az Abigélt

Megosztás

Hogyan válhatott ennyire a közönség kedvencévé a filléresnek szánt film, min múlott a siker? Kerek ötven éve jelent meg először nyomtatásban a könyv, majd néhány évvel később már filmváltozatban is élvezhettük a kiváló alkotást. Szabó Magda és Piros Ildikó elemzése az okokról.

Nincs karácsony Kevin, de Abigél nélkül sem. Míg előbbi 30 éves és egy fiatalabb generáció kedvence, utóbbi későbbi keltezésű. A könyv 50 éve jelent meg először nyomtatásban, 44 éve készült belőle film, ami egy csapásra közönségkedvenc lett. De vajon mi a siker titka? A kérdés megválaszolásában Szabó Magda és Piros Ildikó is segít.

1. A titok a humánumba vetett hithez való ragaszkodás

Az Abigél titka a humánumba vetett hit. A történetben ugyanis olyan emberi példamutatásokkal találkozunk Torma Gedeon, Horn Mici, Kőnig tanár úr és Mráz üveges személyében, amelyek egyre embertelenebbé váló világunkban mankót adnak a mindennapok elviseléséhez. Jó azt hinni, hogy ezek a viselkedési normák nem haltak ki teljes egészében körülöttünk.

2.  A titok maga a bűntudat

A titokkeresésre Szabó Magda is adott egy választ 1982-ben, amikor így vallott saját művéről. „Az Abigél azt szerette volna megmutatni, hogy nincs közösség, amelyet el nem ér a háború.

MINDENT BELEÍRTAM, AMIT NEKEM KELLETT VOLNA MEGTENNEM, AKI TANÚ VOLTAM ÉS KORTÁRS, DE NEM LETTEM TÖBB EGY BŰNTUDATOS SZEMLÉLŐNÉL. 

Ha vádirat lett, magamat vádolom és a magamhoz hasonlókat, ha elismerés, azoknak szól, akik kicserélték az okmányokat, megmentettek számtalan Bánkit, számtalan Vitay Ginát, átprogramoztak énekmutató táblákat, átfestették a feliratokat, meggallérozták a szobrokat.”

3. A titok az ország lakóiban keresendő

„Az Abigél országos siker lett. Egyetlen pillanatra se hittem, hogy nekem, személy szerint, részem volt benne. Magyarország egyszerűen csak szavazott, azzal, ahogy fogadta, Hitler ellen, a háború és a fasizmus ellen, s azok mellett, akik tettek is valamit, nem csak rémülten és undorodva figyeltek, mint egy írónak még nem is nevezhető nagyon fiatal író, aki elraktározta a nyersanyagot az építkezéshez…” – kisebbíti méltatlanul saját szerepét a sikerben az írónő.

4.  A siker titka a csillagok szerencsés együttállása

„Érdekes, hogy az Abigél filléres film volt, nem a pénz vitte előre, hanem a csillagok valamiféle szerencsés együttállása és az, hogy örök érvényű igazságokat fogalmazott meg” – húzta alá Zsuzsanna testvér, azaz Piros Ildikó egy 2019-ben, az Otthonok & Megoldások magazinnak adott interjújában.

5. A kulcs a rendező és a remek szereposztás

Piros Ildikó szerint a film sikerének másik titka Zsurzs Éva, a rendező, illetve maguk a színészek. „Hiszem, hogy már a szereposztásnál eldőlt az Abigél sorsa, annyira erős játszótársak kerültek össze. Zsurzs Éva és Szabó Magda közösen döntöttek a karakterekről, de az írónő később nem mutatkozott a forgatáson. Tudta, melyik az a pillanat, amikor hátra kell lépnie, mert a siker onnantól kezdve már nem rajta múlik. A kulcs a sok jó színész közül is Szerencsi Éva kezében volt, aki tökéletes választás volt, alkatilag benne volt a fiatal Szabó Magda. Tőle függött minden, ha ő meginog, a néző nem tud a főhőssel menni, és borul az egész stáb munkája” – húzta alá Piros Ildikó.

Piros Ildikó
Piros Ildikó – Fotó: YouTube / M5

+ 1 titok:

Az, hogy Abigél Garas Dezső, a tévéfilmből kiderül, de Piros Ildikó szerint Abigél maga az írónő, Szabó Magda. „Ezt onnan tudom, hogy egyszer dedikált nekem egy könyvet, a Katalin utcát, és nem Szabó Magdaként, hanem Szabó Abigélként írta alá. Ő egy személyben minden nagy szerep a filmből, Zsuzsanna testvér, Torma Gedeon, Kőnig tanár úr, Horn Mici és nem utolsósorban Vitay Georgina.” (Kitzinger Szonja írása, forrás: Index.hu)

Kapcsolódó cikkek