Felesleges a franciák keménykedése, teljesen szétterjedt Európában a vírus jóval durvábban fertőző variánsa

Megosztás

Már régen nem csak Nagy-Britanniáról szól a történet, úgyhogy kicsit felesleges és érthetetlen, hogy Franciaország miért lép fel ennyire keményen a szigetországból érkezőkkel szemben. Hiába a szigorítás, Németország után más európai államok is elismerték, jelen van náluk is a 70%-kal erősebben fertőző vírusvariáns. Közben lassan kiürült a kamionparkoló a brit oldalon.

Svédországban, Spanyolországban  és Olaszországban is azonosították a koronavírus Nagy-Britanniában felfedezett új változatát – adta hírül szombat este a Reuters és az AFP hírügynökségekre való hivatkozással az MTI.  

A Svéd Egészségügyi Hivatal szombaton bejelentette, hogy a skandináv országban is azonosították a koronavírus új változatát. Egy Nagy-Britanniából Södermanland megyébe érkező állampolgár megbetegedett, és pozitív lett a vírustesztje. A beteget elkülönítették, rajta kívül egyelőre nem találtak új betegeket. 

 A Nagy-Britanniában felfedezett új variánsra való tekintettel Svédország – a legtöbb európai országhoz hasonlóan – decemberben beutazási korlátozásokat rendelt el a szigetországból érkezők részére.  

A Madridi Autonóm Közösségben négy személynél azonosították a brit variánst, három másik személy pedig gyanús. Utóbbiak esetében még folyik a vírus genomjának szekvenálása – közölte a régió Közegészségügyi Igazgatósága. A fertőzöttek mind Nagy-Britanniából tértek haza.
 
A madridi fertőzötteken kívül Franciaországban, Hollandiában és Dániában is azonosították már a Nagy-Britanniában fertőző új variánst. Olaszországban már tíz ember tesztje lett pozitív – írja a 444.hu.

Az új brit variánsról december 14-én adott először tájékoztatást Matthews Hancock brit egészségügyi miniszter. A kutatók szerint a Délkelet-Angliában nagy sebességgel terjedő mutáció akár 70 százalékkal is fertőzőbb lehet az eddig ismert koronavírusnál. Arra, hogy a halálozási aránya magasabb lenne, egyelőre nincs bizonyíték. 

Időközben kiürült a dél-angliai kényszerparkoló, ahol a kamionosokat “tartották fogva” napokon keresztül karácsony előtt a szigorú francia lezárás miatt. Grant Shapps brit közlekedési miniszter szombati tájékoztatása szerint a kamionosok körében 15 526 koronavírus-tesztet végeztek, és ezek közül 36  bizonyult pozitívnak. Shapps a francia zárlat alig burkolt bírálataként kiemelte tájékoztatásában, hogy a megvizsgált kamionosok alig 0,23 százaléka volt koronavírus-fertőzött. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek