Az Eiffel-tornyot illegális éjjel lefotózni

Megosztás

„Szép a torony este is. Kettős élményben van ilyenkor része az embernek. Elsősorban a kivilágított torony látványa, másodsorban az a milliónyi fény, amelyet Párizsra letekintve lát az ember.”

– írja a Párizs szimbólumának számító Eiffel-toronyról a Hajdú-Bihari Napló 1962-es riportja. A fényjátékban pompázó épület éjszakai látványáról számos újságcikkben és beszámolóban lehet olvasni, képet fura módon már kevesebbet látni róla. Az esténként különleges fényjátékkal kivilágított Eiffel-toronyról ugyanis a hatóság tiltja a fényképkészítést. De miért számíthat pénzbírságra az, aki feltölt róla Facebookra egy éjszakai képet? Egyáltalán: Eiffel-torony minek van?

Az Illumination Show részeként a torony fényei minden órában öt percig (eredetileg ez tíz volt, az energiatakarékosság miatt csökkentették) egyszerre világítanak, ennek azonban nemcsak a szépsége a funkciója, hanem az is, hogy a torony belsejének megvilágításával biztonságot nyújtson a torony késő esti működéséhez. A műsor egyetlen szépséghibája, hogy egyébként az Eiffel-tornyot

tilos lefotózni, a kormány szerint ugyanis a fényshow műalkotásnak számít, így szerzői jogok védik.

Ezért van az, hogy míg a Citroen-felirattal pompázó vagy az építés kezdetén álló Eiffel-toronyról bármikor találni képet, az Illumination Show-ról nem igazán: a fotótilalmat megszegők a képkészítésért és annak online megosztásáért is bírságot kaphatnak. A bírság pontos összegét nem tudni, az biztos, hogy a fotózásért külön díjszabás szerint kell fizetni:

„Az Eiffel-torony különféle megvilágításai (arany megvilágítás, villogás és eseményhez kötött megvilágítás) védettek. Az Eiffel-torony éjszakai használatához és fotózásához ezért a SETE előzetes engedélye szükséges. Ez a felhasználás olyan jogok megfizetéséhez kötött, amelyek összegét a rendeltetésszerű használat, a médiaterv stb. határozzák meg.”

Persze a határozat tarthatatlan, már most készültek képek a turisták kameráival.

Kapcsolódó cikkek