Gömörszőlős, a borsodi vidék büszkesége

Megosztás

A magyarországi ökofalu kezdeményezések közel két évtizedes múltra tekintenek vissza. Annak ellenére, hogy mindegyik ilyen település külön utakon jár, egy tekintetben mégis közösek:
Alternatívát kívánnak nyújtani a fogyasztói társadalommal szemben egy kisléptékű, közösségi életmódra nyújtanak megoldást, miközben a természettel teljes összhangban élnek és működnek.

Ilyen mesébe illő hely Gömörszőlős zsákfalva is. A lélekszám az elmúlt években átlépte a bűvös határt: száz alá csökkent. Ha végigsétálunk a fõ utcán szembetűnik, hogy a házak garmadája üresen áll, gyerekzsivajt alig hallani . A faluban már a hatvanas években megszűnt az iskola, a lakosság nagy része már nyugdíjas. Egyszóval hanyatlóban lévő kis falu volt, tartani lehetett tőle, hogy korábbi sorstársaival együtt eltűnik a térképről. 1993-ban 126 lelket számlált a település, de a becslések szerint ez a szám 2010-re 50 főre csökkenhetett volna, ha nem tesznek valamit ellene.

A megoldás nem várt irányból érkezett: a községben Gyulai Iván ökológus vezetésével ’93 óta dolgozik a miskolci székhelyű Ökológiai Intézet egy csoportja, akik elindították a falufejlesztési programot „Gömörszőlős – egy fenntartható falu” néven. Az intézet munkatársai a faluprogram kapcsán számos régi épületet újítottak fel, ösztönzik a hagyományos életforma követését, a népi kismesterségek és a néphagyományok fenntartását, gyapjúkártoló műhelyt létesítettek, segítik a turizmus szervezését.

Az ökofalu szó hallatán sokan kőkorszaki körülményekre gondolnak, holott a valóság a lehető legmeszebb áll ettől.

Az ökofalvak kezdeményezőinek célja egyfajta elszakadás a fogyasztói társadalom pénzcentrikus, természetéből adódóan önző világától, és egy mértékletesebb, visszafogottabb, természettel harmonizáló életmód megteremtését szorgalmazzák.

Tevékenységük során igyekeznek minimálisra szorítani a hulladéktermelést és az energiaszükségletet, valamint a környező településektől való függőséget.

Céljuk, hogy meghonosítsák a természetkímélõ biogazdálkodást, felelevenítsék a már kihalóban lévõ népi mesterségeket, népi díszítõ motívumokat, és kihasználva Aggtelek és Jósvafő közelségét fellendítsék a faluturizmust is.

Ez a fajta kisléptékű, a természetet nem kizsákmányoló gazdálkodás megteremtése megélhetést biztosít a helyi lakosságnak, és ezzel együtt lehetőséget nyújt a helyben maradásra. A térséget ugyanis az országos átlag feletti munkanélküliség és elvándorlás sújtja. A szelíd, dimbes-dombos táj és az ‘ökofalu program’ ma már sokakat vonz a térségbe.

A faluba érkező csoportoknak vezetést tartanak, melynek keretében betekintést nyerhetnek a biogazdálkodás rejtelmeibe, megtekinthetik az Alapítvány biogazdaságát és a gyapjúfeldolgozó műhelyét.

Ez utóbbiban évszázados gépek állnak, pontosabban nem csak állnak, hanem működnek is. A látogatók végigkísérhetik a termékkészítés egész folyamatát a nyers gyapjútól a késztermékig. A munkafolyamatba több környékbeli lakos is bekapcsolódott, és habár jelenleg számukra ez még nem nyújt biztos megélhetést, jövedelem-kiegészítés szempontjából nem elhanyagolható.

Az Alapítvány oktatóközpontjában gyerekcsoportoknak hagyományőrző kézműves foglalkozásokat, felnőtteknek fenntartható fejlődésről és környezetkímélő technológiákról szóló eladásokat, tréningeket tartanak.

Vadontermő növények vannak, megvalósították az állatok szabadtartását, akiket nem táppal etetnek.

Minőséget termelünk, és mindenkinek szívesen megmutatjuk, hogyan működik mindez nálunk a gyakorlatban. Hétvégenként ingyenesek a képzések, aki idelátogat, elszállásoljuk, kap ételt, italt, jó szót, és mindenekelőtt jó példát a fenntartható életmódra.

– mondták magukról.

Mindemellett már régóta szerveznek “paraszt-wellnesst” is az érdeklődőknek. Ennek a programnak Hankó Gergely, Hermann Ottó-díjas természetvédelmi mérnök volt a megálmodója. A résztvevők bepillanthatnak a természetközeli élelmiszerek helyi termesztésébe, az állattartás mikéntjébe, a megújuló energiák felhasználásába. Az önkénteskedés mellett pedig beszélgetéseket, filmvetítéseket, és egyéb szabadidős tevékenységeket is biztosítanak.

Erről készült is egy rövid ismertető videó, amit itt tekinthet meg:

Kapcsolódó cikkek