Ami egy rövid pszichodinamikus pszichoterápia alkalmával történik

Megosztás

Sokan egyből visszautasítóan viselkednek, ha meghallják a terápia vagy a pszichológus szavakat. Pedig igazán hasznos lehet, és előfordulhat, hogy ennek köszönhetően oldódhat meg egy régóta fennálló probléma. Sokan nem is a terápiától vagy a pszichológustól tartanak, csupán félnek az ismeretlen szituációtól. Következő cikkünkben ezeket a félelmeket szeretnénk eloszlatni.

A terápia célja

A pszichodinamikus terápia lényege megtalálni a páciens tudattalan konfliktusát és tudatosítani azt. Ez azt jelenti, hogy a páciensben kialakul egy vágy valami iránt, ami valamilyen okból kifolyólag tiltás alá kerül, ezzel pedig egy konfliktus alakul ki benne. A konfliktusról csak a jelentkező tünet árulkodik, például egy pánikroham. Tehát a terápia alkalmával ennek a konfliktusnak a feltárására és tudatosítására törekszik a szakember. 

Természetesen ez nem egyszerű, hiszen ilyenkor általában bekapcsol egy elhárító mechanizmus, amely próbálja a személy számára elviselhetővé tenni a kellemetlen érzéseket, indulatokat. A terápián mindezeket azonosítja a szakember,  a páciens újabb megközdésmódokat tanulhat.

A pszichodinamikus terápia éppen ezért igazán hatásos lehet a kapcsolati vagy lelki konfliktusok esetében. A többi terápiával szemben a legnagyobb előnye, hogy a terápiát követően is érezhető a hatása. Ahhoz, hogy azonban a terápia sikeres és hosszú távon is hatásos legyen, fontos, hogy nyitott és motivált legyen a páciens.

Ha még többet szeretne megtudni a pszichodinamikus pszichoterápiáról, látogasson el az Onlinepszichológus.net oldalára!

A rövid dinamikus terápia menete

A rövid terápia körülbelül 12-40 alkalomból áll. Alkalmanként 45-50 percet tölt el a páciens és a terapeuta beszélgetéssel. Az első találkozás alkalmával egy úgynevezett első interjú történik. Valójában minden pszichoterápiás módszer ezzel kezdődik. Hiszen ennek alkalmával a szakember igyekszik megismerni a pácienst és egy átfogó képet kapni róla. Ekkor térképezi fel, hogy hatásos lehet-e a rövid terápia, vagy esetleg a hosszú terápia lenne-e célravezetőbb. Emellett a terapeuta egy feltevést fogalmaz meg magában a páciens tudattalan konfliktusával kapcsolatban. Ezt pedig minden találkozás alkalmával egyre jobban próbálja pontosítani a páciens segítségével.

Továbbá a terápia első alkalmával kerül sor egy úgynevezett szóbeli szerződés kötésre. Ami valójában azt jelenti, hogy a terapeuta és a páciens megállapodnak a terápia feltételeiben, valamint a terapeuta tájékoztatja a pácienst a találkozások menetéről és arról, hogy kinek mi a feladata a terápia során.

A pszichodinamikus terápia eszköze a szabad asszociáció, ami egyfajta kötetlen beszélgetést jelent. A páciens bátran beszélhet a problémájával kapcsolatos érzéseiről, elmondhatja gondolatait, vagy bármit, ami ezzel kapcsolatos. A terapeuta erre professzionális módon reagál.

Kapcsolódó cikkek