Átmeneti tárgyaink jelentősége

Megosztás

Emlékszik-e valaki gyermekkora kedvenc játszótársára, plüssmacijára vagy rongyijára? Volt olyan játékunk, ami zenélt, esetleg világított a sötétben, hogy ne féljünk? Milyen jelentősége volt, illetve van ezen tárgyaknak a gyerekek életében? Az átmeneti tárgyak jelentőségét nem szabad alábecsülnünk felnőttként sem!

Milyen jelentősége van az átmeneti tárgyaknak?

Aki már szülő, netán van nagyobb gyermeke, biztos emlékszik arra az időszakra, amikor egy pillanatra sem lehetett megválni a gyermektől, ha letettük, egyből hangot adott nemtetszésének. Anyukák viccesen egymás között matrica időszaknak nevezik, de sokkal többről van szó.

A vélemények megoszlanak arról, hogy megéri-e a gyermeket sírni hagyni, vagy fel kell-e egyből venni. Egyik megoldás, hogy segítünk neki megvigasztalódni, ha folyamatosan mellette tartjuk a kijelölt vigasztárgyát: egy játékot, egy anyagpelenkát, egy takarót, amit magához tud vonni, mikor Anya vagy Apa nem tudja felvenni, vigasztalni. Nagyon sokat segíthet, hogy hamar összebarátkozzon ezzel a tárggyal, ha anya-illata van. Ezt leginkább úgy érhetjük el, ha például ezzel a tárggyal együtt alszunk egy éjszakára. Ezekből a tárgyakból lesznek az ún. átmeneti tárgyak, amik át fogják segíteni a babát, hogy az anyától való elválás zökkenőmentesen zajlódjon. Ilyen lehet például egy kedves plüssmackó.

A babák körülbelül 6-7 hónapos korukra kezdik el sejteni, hogy nincsenek összenőve anyukájukkal. Ha leteszik őket, messze mennek, a baba sírni kezd, majd idővel, mikor már tud helyváltoztató mozgást végezni, utána megy. De sokszor az sem elég, ha egy helyiségben tartózkodunk a kicsivel, ekkor kap még erősebb szerepet az átmeneti tárgy, mert az fogja pótolni az édesanyát. Az átmeneti tárgyhoz való kötődés egyfajta függőség, amit kezdetben az anya illata kelt, majd ezt felváltja a tárgy formájához, anyagához, színéhez való ragaszkodás.

Milyen tárgyakat adhatunk a babának, amik átmeneti tárgyakká fejlődhetnek?

Szinte bármit. Leggyakoribb átmeneti tárgy az anyuka párnája, ruhája, egy rongydarab, a nyugtató cumi vagy egy kedves kis plüssállat. Sok szülő fél attól, hogy a gyermek nem a szülő számára legmegfelelőbbnek vélt tárgyhoz kezd el ragaszkodni. Érdemes arra törekedni, hogy olyan termékeket vásároljunk, amelyek minőségi anyagból készültek, nem okozhatnak kárt a kicsiben. Ha kezdetben nem úgy tűnik, hogy ragaszkodnának ehhez a tárgyhoz, akkor is tegyük mindig szorosan a közelükbe – kiságyba, babakocsiba – hogy kialakuljon a kötődés.

Miket jelölhetünk ki átmeneti tárgyaknak?

Minden kisgyerek más és más, van aki szereti a plüssöket, ezért számára érdemes egy plüssmacit, -nyuszit, -madarat beszerezni. Vásárolhatunk olyat, amely zenél, például a Potompénz kínálatában megtalálható zenélő teknőst. Egy gomb megnyomásával dallamot játszik le, mely megnyugtatja az aludni készülő babát, míg egy másik gomb megnyomásával világítani fogja a mennyezetre a csillagos égboltot.

Kapcsolódó cikkek