Fűzzünk gyöngyöt, évezredes szokást idézünk fel általa

Megosztás

Amikor gyerekeinkkel gyöngyöt fűzünk – egy bizonyos kor után leginkább a kislányok kaphatók erre a tevékenységre -, nem is sejtjük, milyen régi története van ennek a kreatív szórakozásnak.

Tulajdonképpen a gyöngyfűzés egy meghatározása annak a tevékenységnek, amikor apró tárgyakat a rajtuk lévő lyukon átfűzött valamilyen madzaggal, zsineggel teszünk sorba, vagy valamilyen rendszerbe fűzve.

Ásatásokból tudjuk, hogy ez a tevékenység évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Akkoriban kagylót, csontot, kavicsot, állati szarvakból készült karikákat fűztek egymás után, melyek fennmaradtak az idők folyamán, megőrizve az ismeretet az utókor számára. Később aztán, amikor képesek lettünk például agyagot formázni, kimondottan erre a célra készültek az apró, felfűzendő gömbök vagy egyéb formák.

A modern kor gyöngyei

Manapság ennek a játéknak vagy hobbinak is komoly ipara van. A gyerekek számára készült műanyag gyöngyöktől kezdve a komoly minőségű, igen drága gyöngyökig minden fajtája megtalálható, melyek ára már tetemes összegeket tesz ki, nem is beszélve a belőlük készült drága ékszerekről. Az egyik legdrágább természetes gyöngy a világon a tahiti gyöngy, mely Polinézia lagúnáiból származik. Mivel létrejötte véletlenszerű, nincs belőle két egyforma a világon, ettől is olyan drága.

Lurkóink azonban csodálattal tekintenek azokra a színes dobozokban rejlő gömböcskékre, melyekből lehet anyának, nagyinak is karkötőt, nyakláncot fűzni. A gyöngyfűzök színes dobozos verzióit megtalálja a Szoti játék ajándék áruház polcain akár online, akár személyesen üzletükben. Aki már nagyobb, és van körülötte felnőtt is, aki hobbiból gyöngyöt fűz, egyszerűbb állatok, virágok térbeli kompozícióit is meg tudja alkotni.

Egészen kicsi gyerekeknek nem ajánlott, mert a szájukba véve lenyelhetik, de 3 éves kortól igazán jó időtöltésnek ígérkezik. A gyerekek rendezhetnek belőle kiállítást, adhatják alkalmakra, vagy egyszerűen csak fűzhetik, mert gyöngyöt fűzni jó.

Fejleszti a kezet, a szépérzéket, megtanít a rendszerető munkakörnyezetre.

Mindenképpen hasznos része a játéknak, hogy fejleszti a finommotoros mozgást. Ügyesednek az apró ujjacskák, fejlődik a színérzék. Kisebb gyerekeknek érdemes nagyobb szemű gyöngyöket vásárolni, míg a nagyobb, iskolás gyerekek már egészen apró, gyöngyfűző géppel vagy tűvel is készíthetnek ékszereket, tárgyakat.

A gyöngyöket akár textíliára is varrhatják, ezzel díszítve bármilyen ruhadarabot. Aki ügyes, vászon tornacipőt is dekorálhat vele. A lehetőségek végtelenek. Akik pedig komolyabban is szeretnének ezzel a hobbival foglalkozni, számos könyvet, írást találnak a könyvesboltok polcain vagy az interneten.

Kapcsolódó cikkek