Nekiment a Google-nek egy magyar honlap a Gazdasági Versenyhivatalnál

Megosztás

Eljárást kezdeményezett a Google-lal szemben a zeneszöveg.hu a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) – írja az Index. A magyar portál érvelése szerint problémás, ahogyan a techóriás keresője úgynevezett dalszövegkártyán megjelenítette magyar előadók olyan szövegeit, amelyeket a szerzői jogok általános védelme alapján nem tehetett volna közzé.

A Google 2018-ban kezdte el dalszövegkártyákon feltüntetni a dalszövegeket, még a keresőn belül. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felhasználó nem kattint át arra a weboldalra, ahonnan a keresőmotor a szöveget behúzta. Magyar dalszövegek esetében a Google kártyáin megjelenő szövegek gyakran a Zeneszöveg.hu-ról származnak, amely a jogtisztaságra és a szerzői jogokra ügyelve 2004 óta gyűjti, rendszerezi és listázza a magyar előadók dalszövegeit.

Hiába tüntetné fel forrásként a Google a Zeneszöveg.hu-t, a magyar portált képviselő Csipai Roland szerint így sem stimmelne a dolog, a dalszöveg ugyanis nem ún. metaadat (amivel az adott szerzemény beazonosítható), hanem a szerzői jogvédelem alá eső önálló szellemi termék, amelynek szerepeltetéséhez a Google-nek engedélyt kellene kérnie a szerzőktől.

A portálnak akkor vált gyanússá a Google dalszövegkártya szolgáltatása, amikor hivatkozásként olyan oldalakra irányította át az embereket, mint a Musixmatch, ahol a keresett magyar szöveg egyáltalán nem szerepelt az adatbázisában. A zeneszöveg.hu ezután felvette a kapcsolatot a Musixmatchcsel is, ahol szintén nem értették, miért hozzájuk irányítja át a Google a keresési találatokat. A jogtalan adatszerzési gyakorlatot ezután a Google-nek csapdát állítva leplezték le:

a frissen feltöltött dalszövegekben elhelyeztek néhány szándékos hibát, amelyek aztán kivétel nélkül felbukkantak a Google dalszövegkártyáin is.

A portál ezután megkereste a Google-t az ügy békés rendezésének reményében, de az nem reagált a megkeresésükre, ezért fordultak a GVH-hoz.

Kapcsolódó cikkek