A Tisza-tavi mesesziget remetéje elkészítette első nagyjátékfilmjét

Megosztás

A tiszafüredi sportcsarnokban szervezi meg Tiszafüred Város Önkormányzata a Jóreménység Sziget premier előtti vetítését november 13-án, vasárnap.

A Jóreménység-sziget című mozi egy önreflexió a világra, amit a Tisza-tó varázslatos világa ihletett, mondja  Ljasuk Dimitry környezetvédelmi aktivista, a film rendezője. A rendező 2020-ban költözött ki a helyiek által Robbantó-gátnak nevezett félszigetre és közösségi oldalán mindvégig lenyűgöző képekkel örvendeztette meg követőit. A nyári aszályról éppúgy beszámolt, mint a költöző madarak indulásáról és érkezéséről: Dimirty két éven keresztül tökéletes harmóniában élt együtt a természettel, a Tisza-tó Abádszalóki medencéjében, egy apró kis birtokon.

Egy pár hónappal ezelőtti interjúban arról beszélt, hogy eredetileg nem is a filmkészítés volt a célja a természetbe meneküléssel:

Körülbelül két hete lehettem a szigeten, amikor jött az ihlet, a megvilágosodás ötlete és azonnal belevágtam – volt időm rá. A Jóreménység-sziget története 70%-a megtörtént eseményeken alapul, míg a 30%-a fiktív. Például fiktív az, hogy nem egy szigeten voltam távol a világtól, hanem egy félszigeten, Kisköréhez közel.

A helyiek közül sokan aggódtak a rendezőért, féltették a magánytól és a nem éppen komfortos körülményektől, de saját bevallása szerint egy régi álma vált valóra ezzel a kalanddal: “Egy-egy ilyen elvonulás lelkileg kissé valóban megterhelő, de egyben felszabadító tud lenni. Azzal, hogy kint lehettem, olyan álmom teljesült, amire mindig vágytam, és amire sokan vágynak. Jó volt kiszállni a mókuskerékből és egy olyan helyen lenni, ahol nincsen senki és átgondolhattam az életem nomád körülmények között.”

A JóreményStég közösségi pihenőhely a Tisza-tó partján, amit Dimitry és segítői építettek

A Tisza-tavi jeleneteket egyedül vettem fel és bejártam az egész tavat a Tiszavalki-medencétől egészen a kiskörei Tisza-híd alatti ártéri erdőig, ahol az egyik áradáskor csónakáztam. Különleges belső tavakban jártam és olyan pillanatokat örökítettem meg, amik nagyon ritkán láthatóak, például az, amikor az erdőket elárasztja a Tisza.

A rendező tehát egy különleges helyre és utazásra hívja az érdeklődőket. A tiszafüredi vetítésre profi mozitechnika érkezik, nagy vászon, mozigép, 5.1-es hang, mint a mozikban. Így fog moziteremmé válni egy estére a város sportcsarnoka. A vetítés után Kátai Andrea a helyi TV műsorvezetője fog rövid beszélgetést tartani a film készítőjével, ahol bárki kérdezhet. 500 szék lesz a vászon előtt és 2-300 hely a páholyokban, a jegyár is igazán kedvező: 500 Ft/fő.

Jóreménység sziget mozifilm előzetes (12) rövid verzió

Végre kimondhatom, leírhatom: A Jóreménység-sziget november 17-től országosan a mozikban! Íme az első rövid filmelőzetes fogadjátok szeretettel 🙂 Ezzel találkozhattok a mozikban is. https://joremenysegsziget.hu Bízom benne, hogy sokakat megtalál első nagyjátékfilmem ami talán mondhatom, hogy különleges történet, különleges helyszínen. Van benne boldogság, sírás, mélység, nevetés, magány, szerelem, barkácsolás, felszabadulás, szeretet, gyönyörű helyszínek, sok-sok Tisza és elengedés…

képek forrása: Ljasuk Dimitry films

Kapcsolódó cikkek