Fékezhetetlen az infláció: 15 éve nem volt ekkora áremelkedés Magyarországon

Megosztás

A kenyér ára például 25 százalékkal nőtt februárban, és akkor még az orosz-ukrán háború hatásai nem is érzékelhetők az adatokon.

Még januári 7,9 százalékosnál is durvább volt az infláció februárban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint: a februári infláció 8,3 százalékos volt. Ekkora inflációt utoljára 2007 augusztusában láttunk – írja a hvg.hu.

Januárhoz képest 1,1 százalékkal nőttek az árak. A nyugdíjas infláció, vagyis az idősek fogyasztási szokásai szerint súlyozott mutató 7,8 százalékos volt – egy hónapja 7,4 százalékon állt –, vagyis jóval magasabb az 5 százalékos nyugdíjemelésnél. A maginfláció pedig, vagyis az egyszeri hatások és a gyorsan változó külföldi hatások nélkül számolt mutató 8,1 százalékos, ez januárban szintén 7,4 százalékon volt, már az is 20 éves rekordot jelentett. Ez utóbbi azért is lehet ennyire magas, mert az üzemanyagok és az energia ára nem számít bele, vagyis nincs benne két olyan tétel, amelyet mesterségesen korlátoz a kormány, hogy visszafogják az inflációt.

Termékcsoportokra bontva a következőképp nézett ki a drágulás:

  • Az élelmiszerek ára 11,3 százalékkal nőtt. Ezen belül a margariné 25,8, a kenyéré 25,0, a száraztésztáé 22,1, a baromfihúsé 19,2, a sajté 17,9, a péksüteményeké 17,8, a liszté 17,6, a vajé 16,3, a tejtermékeké 15,5 százalékkal emelkedett. Visszafogta a drágulást az, hogy a cukor ára csak 3,8, a szalámié, a szárazkolbászé és a sonkáé 2,5, a sertéshúsé 1,3 százalékkal nőtt.
  • A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 8,2, ezen belül a dohányáruk 9,9 százalékkal drágultak.
  • A tartós fogyasztási cikkek 8,3 százalékkal lettek drágábbak. Ezen belül a konyha- és egyéb bútorokért 16,2, a szobabútorokért 15,0, a használt személygépkocsikért 10,0, a televíziókért 8,6, az új személygépkocsikért 7,3 százalékkal kellett többet fizetni.
  • A szolgáltatások díja 5,5 százalékkal emelkedett, ezen belül a lakásjavítás és -karbantartás 17,4, a járműjavítás és -karbantartás 12,2 százalékkal került többe.
  • Az „egyéb cikkek” elnevezésű csoportban 10,8 százalékos volt a drágulás. Ide tartozik a benzin is – a járműüzemanyagok ára 18,7, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 19,2 százalékkal lett magasabb.
  • A háztartási energia visszafogta az inflációt, az áram, a távfűtés és a vezetékes gáz árának befagyasztása miatt ez csak 1,3 százalékkal nőtt.
  • A ruházkodási cikkek ára 3,9 százalékkal magasabb, mint egy éve.

Forrás és további részletek: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek