Megválasztották a Médiatanács új elnökét

Megosztás


Az Országgyűlés megválasztotta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) új elnökét, Koltay András jogászt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát az NMHH Médiatanácsa elnökének. Az NMHH elnökének Koltayt Áder János köztársasági elnök már december elején kinevezte, méghozzá Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára december 4-étől kilenc évre.

Az NMHH elnöke és a Médiatanács elnöke ugyanakkor nem automatikusan ugyanaz a személy. Az NMHH-elnökké történő államfői kinevezéssel Koltay csak a médiatanács elnökjelöltjévé vált. Ahhoz, hogy a médiapiacot felügyelő médiatanácsot valóban vezethesse,

a parlament kétharmados többségének szavazata kellett, amit meg is kapott, így letette az esküt, majd fogadhatta Orbán Viktor gratulációját is.

Az NMHH előző elnöke, Karas Monika október közepén mondott le a tisztségéről. A hivatalos magyarázat szerint új kihívásokat keres. Lelépése kapóra jött a kormánypártoknak, ugyanis Karas kinevezése 2022 szeptemberében járt volna le. Így már a következő elnök dönthetett volna az új elnökről.

via HVG

Kapcsolódó cikkek