Ezekben az órákban dől el, képes-e megegyezni egymással a hat ellenzéki párt Miskolcon – a Függetlenek SZIVE és Varga Andrea biztosan kimarad a közös indulásból

Megosztás

Az utolsó pillanatokat is kihasználják az ellenzéki pártok, hogy meg tudjanak egyezni a közös indulásban, hiszen valódi esélyük a város irányításának ismételt megszerzésére és a közgyűlési többség elérésére csak akkor van, ha együtt lépnek fel a Fidesz-KDNP ellen. A szombati napon többfordulós tárgyalások zajlanak a feltételek pontosításáról, de a Borsod24 információi szerint már nincsen olyan messze a konszenzus, mint pár hete volt. Az ugyanakkor már szerdán eldőlt, hogy a Függetlenek SZIVE nem lesz része az új együttműködésnek, és ők Varga Andrea személyében saját polgármesterjelöltet indítanak a választásokon.

Névtelenséget kérő informátorunk szerint a korábbi DK-LMP-Párbeszéd szövetségre, illetve Dr. Barkai László polgármesterjelölt személyére a szombati nap folyamán már rábólintott az MSZP, így tulajdonképpen csak az van hátra, hogy az együttműködő felek az eddig külön utakat járó Jobbik-Momentum alakulat feltételeit is megtárgyalják. Ha sikerül megegyezni, komoly esély mutatkozik a 2019-es választási győzelem megismétlésére, még akkor is, ha Veres Pál helyett egy új jelöltet indítanak a pártok a polgármesteri székért.

A formálódó koalícióból azonban biztosan hiányozni fog Varga Andrea jelenlegi alpolgármester és a Függetlenek SZIVE. Teljes nevén ezt a szervezetet a Függetlenek A Szinva Városáért Egyesületként ismerhettük meg, amikor 2019-ben formálisan ők jelölték Veres Pált polgármesteri pozícióra.

Lapunk megkeresésére Varga Andrea elmondta, hogy Dr. Barkai László Facebook-posztjának megfelelően valóban találkoztak az új jelölttel, de a szerdai napon lezajlott tárgyalások nem jártak sikerrel, így nem állt módjában elfogadni azt az alkut, amelynek során a polgármesterjelölt alpolgármesteri címet ígért számára.

“Nem győzött meg minket, csak általános válaszokat adott az elképzeléseit illetően a kérdéseinkre. Elhangzott ugyan, hogy szeretne velem együtt dolgozni, de kiderült, hogy nem ismeri még pontosan a munkámat, a stratégiáimat, a terveimet, ezért nem vállaltam a sorba állást” – nyilatkozta Varga Andrea.

“Meggyőződésem, hogy politikai háttéralkuk helyett értékek mellett kell dolgozni, erős közösségeket kell építeni, és ezekbe részünkről nem férnek bele bizonyos egyezségek. Mi szolgálatra jelentkezünk, nem pozíciókra, ezért nem vagyunk ott a mai tárgyalásokon” – tette hozzá.

Kérdésünkre, miszerint ma fog-e eldőlni, megegyeznek-e az ellenzéki pártok, vagy a szétforgácsolódott politikai erőket könnyedén legyőzi-e a Fidesz-KDNP, a jelenlegi alpolgármester azt válaszolta, hogy szerinte nem a pártok döntik el a választások ereményét, hanem a miskolci polgárok.

“Izgatottan várom, mire jutnak ma a tárgyalások, de a mi döntéseinket ez már nem fogja befolyásolni” – nyilatkozta Varga Andrea.

Kapcsolódó cikkek